Трамп: Идемо из СЗО, нема пара за њих, они су кинеска марионета!

Н. СТАНКОВИЋ

20. 05. 2020. у 00:51

Трамп: Идемо из СЗО, нема пара за њих, они су кинеска марионета!

Трамп Фото: АП

Амерички председник опет приговорио светској здравственој организацији
АКО Светска здравствена организација у идућих 30 дана не начини значајна темељна побољшања, привремени прекид америчког финансирања прогласићу трајним и размотрићу наше чланство, написао је амерички председник Доналд Трамп у писму генералном директору Светске здравствене организације Тедросу Адханому Гебрејесусу, објављеном на "Твитеру".

Трамп је привремено зауставио америчке доприносе за СЗО у априлу, оптужујући организацију да подржава кинеске "дезинформације" када је у питању избијање епидемије болести ковид 19, иако су званичници СЗО негирали те оптужбе, а Кина објавила да је била отворена и транспарентна.

- Не могу да дозволим америчким грађанима, који уредно плаћају порез, да наставе да финансирају организацију која у свом садашњем облику тако очигледно не служи америчким интересима - написао је између осталог председник САД, у писму на чак четири стране.

СЗО: БЕЗ КОМЕНТАРА ИЗ СЗО је стигао "одговор" на Трампове претње, у виду става да они немају непосредни коментар на писмо председника САД, али очекују да ће, након што ствари постану јасније, одреаговати. "Тренутно смо веома заузети покушавајући да финализирамо нашу агенду за састанак Светске здравствене скупштине", рекла је портпаролка Фадела Шаиб на састанку у УН у Женеви.

Трамп је нешто раније изјавио да је СЗО "направила веома жалостан посао" у управљању кризом у вези са короном и да ће одлуку о даљем америчком понашању донети ускоро.

У писму амерички председник каже да је јасно је да су Гебрејесус и СЗО поновили погрешне кораке у реаговању на пандемију који су "свет изузетно много коштали" и наглашава да једини пут напретка којим ова организација може да крене јесте да покаже потпуну независност према Кини.

- Моја администрација је већ започела разговоре са вама о томе како реформисати организацију - упозорио је Трамп у писму. - Али потребно је брзо предузети акције. Немамо времена за губљење.

У понедељак је Светска здравствена организација саопштила да ће независно разматрање глобалног одговора на вирус корона почети што пре то буде било могуће и да је добила подршку и велику финансијску уплату од Кине, која се налази под посебном лупом као извориште пандемије.

Амерички председник оптужио је Светску здравствену организацију да је "кинеска марионета", поновивши своје критике на начин како је та организација управљала кризом изазваном ковидом 19.

Према Трамповим речима, САД уплаћују Светској здравственој организацији око 450 милиона долара годишње, док Кина уплаћује само 40 милиона.

Пандемија вирусам корона, која је крајем децембра кренула из кинеског града Вухана, изазвала је велике економске проблеме широм света, оболело је скоро 5.000.000, а преминуло више од 320.000 људи, од чега је скоро трећина у САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)