Да ли је овај човек НАЈОЗБИЉНИЈИ ПРОТИВНИК Доналда Трампа?

Novosti Online

понедељак, 18. 05. 2020. у 20:23

Да ли је овај човек НАЈОЗБИЉНИЈИ ПРОТИВНИК Доналда Трампа?

Фото: AP photo

Клинтонову, стандардног носиоца странке, свргнуо је бивши могулски играч са Менхетна и плејбој који је украо џепарац демократа привлачећи гласаче радничке класе

БИВШИ потпредседник Џо Бајден на већини анкета с лакоћом побеђује председника Доналда Трампа. Али изгледа да се неодлучне државе окрећу против њега. Сениори се повлаче. Корона вирус и даље бесни.

Па зашто је толико демократа забринуто за Бајденову перспективу ове јесени?

Један од разлога је тај што је забринутост за Трампову изборну храброст начин да се избегне претерано самопоуздање из 2016. године, када је надмоћ Хилари Клинтон над Трампом требала да буде непремостива. Демократе и даље трпе неку врсту посттрауматског стресног поремећаја због те предизборне ноћи док размишљају о томе како се догодило незамисливо.

Клинтонову, стандардног носиоца странке, свргнуо је бивши могулски играч са Менхетна и плејбој који је украо џепарац демократа привлачећи гласаче радничке класе – заборављени човек- како је апеловао у свом инаугурационом говору окупљеној елити из Вашингтона која је запрепашћено гледала како Трамп даје заклетву.

Може се поновити. Због свих својих заблуда и досетки и неугодности, Трамп је током председавања показао изванредну доследност. Током читавог периода одржавао је нераскидиву реторичку везу са својим присталицама. Да ли их он води или они њега воде, то је отворено питање. Али његова способност да се држи своје базе остаје нетакнута.

Постоје два релевантна примера. Први је случај Мајкла Флина. Други је пандемија корона вируса.

Када је Флин првобитно био приморан да поднесе оставку након најкраћег мандата у историји као саветник за националну безбедност, Трамп је у суштини њему окренуо леђа. Али од тада, претворио је Флин у посао који ће гарантовати његову конзервативну базу и циљати Барака Обаму. Трамп је вероватно погрешио што није само помиловао Флина него се ослањао на Министарство правде да то учини. Сада је Флин заокупљен правним пословима јер су потези Министарства правде под јаким надзором судије Еметта Саливена.

Трамп је наговестио да ће можда још и помиловати Флина, али повратни ударац би био још већи сада када је Министарство правде додатно заокупљено тим случајем. С друге стране, Трамп ће можда искористити прилику за давање храбре изјаве која се допада његовој бази. Више него икада ће пркосити елитама из Вашингтона и истицати свој положај лаковерног аутсајдера – иако је председник скоро четири године.

Трамп је јасно ставио до знања да намерава да настави борбу када је у питању покушај окретања столова према његовим преварама. Тако је Трамп у понедељак у Белој кући оптужио Обаму да је починио злочин против њега и најавио је “Обамагејт”.

Али он је одбио да каже о чему се тачно ради.

Било је тако јасно да би прецизирање било сувишно. Према Трампу, “злочин је свима очигледан.” Трамп је у среду својим следбеницима на Твитеру послао видео из 2016. године у ком Обама сугерише да Трамп никада не може постати председник.

"Обама је увек грешио!", твитовао је.

Очигледна импликација је да свако ко је био Обамин потпредседник, по дефиницији је и сам прљав. Међутим, нападајући Бајдена као лукавог криминалца, што је део завере да добије Флина, Трамп наилази на логичку недоследност: или може да представи Бајдена као излапелог старца, као што је то чинио у прошлости, или као грозног лопова.

Али не може заиста бити обоје.

(Логично)

Коментари (2)

Миле О.

20.05.2020. 02:33

Не Бајдена злочинац који је тражио да се Србија докрајчи потпуно уништи.