ПАРИЗ- ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАРЕСТОРАНИ и барови не раде, паркови су закључани, затворени су музеји, позоришта и биоскопи. Па ипак, живот се полако враћа у Град светлости.Француске власти су од прошле недеље кренуле у прву фазу попуштаwа строге изолације. Многи су искористили ову прилику да по први пут, после готово два месеца, поново прошетају и обиђу градске улице и знаменитости.На Јелисејским пољима опет је живахно. Гужва није уобичајена, али разгледница полако добија своје стандарне обрисе. Иако међународни саобраћај још не ради, стидљиво се однекуда помаљају и први косооки туристи који, с маскама на лицима, фотографишу Тријумфалну капију.Поново круже аутомобили око Обелиска на Тргу Конкорд, заљубљени опет позирају испод сецесионистичких лампадера на Мосту Александра Трећег, даме разгледају прескупе излоге на "Најлепшој авенији на свету", а љубитељи природе успоравају време на зеленом тепиху код Инвалида.


Фото Г.Чворовић


На платоу испред Ајфелове куле, група младих налази задовољство у некада сасвим једноставној активности да, седећи на степеницама, на тренутак смичући маску, поједу сендвич.


Фото Г.Чворовић


У земљи у којој је за два и по месеца од вируса корона преминуло преко 28.000 људи, маске су на све стране. Људи сакривених лица ходају тротоарима, мимиолазе се на семафорима, шетају псе.

Фото Г.Чворовић


Много је и оних који су искористили прве дане обновљене слободе да, за почетак, бициклима или аутомобилима направе сопствену туристичку туру у свом граду. Диве се свему познатом. Све је различито, али исто као пре.

Фото Г.Чворовић

Фото Г.Чворовић

Фото Г.Чворовић
Фото Г.Чворовић