У парламенту у Хонгконгу данас је дошло до сукоба, други пут овог месеца, након што је прокинески посланик изабран за председника одбора за надзор законских предлога, чиме је завршена вишемесечна борба за контролу са супарничком струјом.


Одбор који одлучује о томе када ће закони бити стављени на гласање и који може да стави вето на предлоге закона, био је без председника више од шест месеци.


Централна влада у Пекингу оптужила је заменика председника, Дениса Квока да намерно одлаже процедуру избора председника одбора, због чега касни доношење закона, што негативно утиче на јавни интерес, преноси АП.


Квока је у петак заменио Чан Кин-пор, кога је председник скупштине поставио како би данас председавао изборима за председника одбора.


Након туче и узвикивања парола, Чан је избацио већину опозиционих посланика, па је прокинеска посланица Стари Ли лако изабрана за председницу одбора.Како наводи АП, њен избор ће вероватно убрзати доношење контроверзног закона којим би злоупотреба кинеске химне била третирана као кривично дело.


Премијерка Хонгконга Кери Лам рекла је прошле недеље да је доношење тог закона, који ће бити на дневномреду седнице одбора 27. маја, приоритет.