У више европских градова данас су одржани протести против рестриктивних мера због корона вируса, а највише демонстраната било је у Немачкој, у Пољској је полиција употребила сузавац, док је у Лондону ухапшено неколико демонстраната.

У Немачкој су демонстранти протестовали углавном против рестриктивних мера уведених због епидемије корона вируса, али протесте су одржали и тзв. теоретичари завере, противници вакцинације, екстремни левичари, ултрадесничари, а било је и скупова који немају никакве везе са рестрикцијама.

У Берлину протесте раздваја 1.000 полицајаца који контролишу да се на једном месту не окупи више од 50 људи. Више стотина људи окупило се на скупу теоретичара завере и познатог кувара Атиле Хилдман против рестриктивних мера.


У Минхену је полиција односила демонстранте од којих многи нису носили маске нити су држали прописано физичко одстојање.


Протести су углавном протекли мирно, осим у Хамбургу, где је полиција употребила сузавац да раздвоји 800 левичара и десничара, а неколико особа је ухапшено. У Хамбургу је одржан и протест против теорија завере, преноси "Велт".

У Штутгарту се, како је најавио организатор Михаел Балвег, очекује 500.000 људи. Због ризика од ширења инфекције дозвољено је учешће 5.000 људи, па је полиција остале упућивала на друго место. Демонстранти су обавезни да поштују дистанцу од 1,5 метра између себе, као и да носе маске.


У Варшави је одржан протест послодаваца против рестриктивних мера. Полиција је ухапсила на десетине људи укључујући једног опозиционог сенатора, а употребила је и сузавац против демонстраната. Протест није био дозвољен, преноси АП.


У Хајд парку у Лондону одржан је протест против карантина али и вакцинације. Демонстранти су узвикивали пароле попут "Слобода". Неки су седели на трави и правили пикник поштујући мере дистанце, док су се други скупљали у групама.


Полиција је ухапсила је 13 особа.

ПРОТЕСТ У МИЛАНУ: БЕЗ РАДА НЕЋЕ БИТИ ПОРЕЗА

Више десетина власника ресторана, трговаца и таксиста протестовало је данас због правила о поновном покретању пословања након двомесечне блокаде у Италији.

Око 50 људи окупило се код миланске катедрале носећи заставе Италије и транспаренте на којима су истакнути делови Устава протестујући због правила о наставку рада од понедељка.

"Уморили смо се, понестало је новца", казали су учесници протеста изразивши забринутост због отежаних услова рада.

Они оцењују да је "полуотварање бескорисно".

"Ако не будемо радили, нећемо плаћати порез", рекли су организатори протеста који су припремили листу захтева са 18 тачака.

Данашњи протест одржан је неколико дана након протеста угоститеља у Милану који су поставили празне столице у старом делу града због блокаде барова и ресторана.

Власници ресторана организовали су протест испред главне железничке станице у Милану, незадовољни новим правилима рада која ступају на снагу од понедељка.

Незадовољни угоститељи тврде да мере нису јасне и да због тога испашта цео сектор, укључујући и произвођаче хране.

Демонстранти носе натписе "Не отварам данас да би затворио сутра", захтевају изузеће од пореза и конкретнију помоћ.