Немачка канцеларка запретила је Русији због хакерског напада на немачки Бундестаг 2015. године, за који постоје "јаке чињенице" да је изведен уз руско учешће.

Меркелова је, у одговору на питања посланика у Бундестагу, казала да такво нешто ремети сарадњу засновану на поверењу.

"Наравно да задржавамо право на мере против Русије", нагласила је она додајући да резултати истраге тужилаштва јасно говоре о руском учешћу.

Меркелова је казала да је више него непријатно то што трагови напада од пре пет година воде до руске обавештајне службе.

"То ме боли. Свакодневно се борим за бољи односа са Русијом", рекла је канцеларка.

Најавила је да ће се, и поред сазнања о руској улози у хакерском нападу, и даље борити за добре односе са Москвом, али тај догађај то не чини једноставним.

Она је указала и да је хибридно вођење рата део стратегије Русије.

Током хакерског напада на Бундестаг 2015. починиоци су релативно нециљано скупљали податке, објаснила је Меркелова додајући да није само њена канцеларија у скупштини била циљ напада, већ и други.

Изразила је задовољство зато што сада постоји једна "конкретна особа" на листи за потрагу. Немачки медији, наиме, пренели су да су истражни органи одговорност за велики сајбернапад на Бундестаг приписали руској војној обавештајној служби ГРУ.

Тужилаштво је расписало међународни налог за хапшење против руског хакера Димитрија Бадина, који је осумњичен за обавештајно деловање и прикупљање података.

Немачке власти сматрају да се хакер, због чијег напада је више дана морала да буде искључена мрежа Бундестага, налази у Русији.