НЕМАчКА канцеларка Ангела Меркел, упозорила је нацију да свет улази у нову фазу пандемије корона вируса. Лик шефице владе у Берлину, "стајао" је на ТВ екранима само 180 секунди. Порука Меркелове била је недвосмислена, она је апеловала на Немце да се не опуштају пре времена и да наставе да поштују основна правила заштите од заразе. Уколико се покаже да регуларни начини одржавања безбедности не дају резултате, овлашћења да "ускочи" добиће и војска, поручила је канцеларка.

Њено обраћање нацији уследило је после процене надлежних да се обруч рестрикције може олабавити, након кога су бројке вртоглаво скочиле. Немачка канцеларка позната је по томе што се на прсте могу избројати њен обраћања нацији, осим протоколарних, уочи Нове године.

У Немачкој су забележена 933 нова случаја корона вируса, тако да је укупан број инфицираних 170.508, показују најновији подаци Института за заразне болести Роберт Кох. То је значајно повећање броја новозаражених, укључујући скок броја оболелих претходног дана за 357. Током једног дана од ковида 19 умрло је 116 људи, а укупно 7.533.

У једној кланици у градићу Биркенфелду у савезној покрајини Баден - Виртенберг, оболело је још 80 запослених, па је укупно заражених 400, односно, више од трећине од укупно 1.100 запослених. Око 150 запослених већ је излечено и могу поново да раде, али морају да поштују компанијски карантин који им дозвољава кретање само између стана и радног места.

Меркелова се, током пандемије корона вируса, јавности обратила само неколико пута, а и то веома кратко, са изузетком једног говора у коме је представила план своје владе за санирање последица пандемије на област привреде. Тек нешто дуже од последњег троминутног, било је канцеларкино обраћање средном марта, кад је оценила да је Немачка, због корона вируса, пред највећим изазовом од Другог светског рата. Било је то њено прво директно обраћање нацији на државној ТВ, после 14 година на државном кормилу.

Британски Гардијан наводи да Меркелова у најновијем блиц обраћању није била уобичајено смирена и спекулише да је то реакција на пораст броја оболелих после рскопчавања рестриктивног каиша, а с друге стране, на вести да је током минулог викенда неколико хиљада грађана протестовало широм земље због умањења грађанских слобода, не поштујући мере заштите, нити дистанцирања.

Осим са незадовољством грађана, Берлин има проблема и са погубним утицајем мера рестрикције током пандемије на привреду. Званична статистика јуче је саопштила да је корона "појела" између петине и четвртине немачког БДП.

750 МИЛИОНА ЕВРА

ВЛАДА немачке канцеларке Ангеле Меркел донела је "својеврсни ванредни програм за развој вакцине против корона вируса", како се изразила Ања Карличек, министарка за науку и истраживања. Програм ће бити потпомогнут буџетом од 750 милиона евра, а Влада се нада да ће се пројекту прикључити што већи број добровољаца. То би омогућило бржи долазак до ефикасног и безбедног цепива.