ВРХОВНИ суд САД сутра ће размотрити три крупна случаја у вези с настојањима Представничког дома Конгреса и пороте једног њујоршког суда да добију копије финансијске евиденције о пословању председника Америке.

Трамп је, за разлику од својих претходника, одбио да достави документа која би могла да омогуће увид у размере његовог богатства и породичне послове са некретнинама, подсећа Ројтерс, наводећи да ови случајеви представљају тест ограничења председничких овлашћења у односу на Конгрес и државне тужиоце у САД.

У два од три случаја реч је о покушајима одбора у Представничком дому, у којем већину има Демократска партија, да дођу до финансијске евиденције вођене у три компаније са којима је сарађивао Трамп - у рачуноводственој фирми "Мазарс", као и две банке, "Дојче банке" и "Капитал уан".

Врховни суд ове је случајеве објединио у један, а трећи случај односи се на још један захтев "Мазарсу" да достави сличне информације о Трамповим пословима, укључујући и пореске пријаве. Захтев је поднет у оквиру истраге велике пороте једног суда у граду Њујорку.

Очекује се да ће одлуке Врховног суда у овим случајевима бити донете до краја јуна, пошто су претходно ниже судске инстанце у Вашингтону и Њујорку донеле пресуде против Трампа.