Зеленски покушава да исправи грешке у реформи здравства: У Украјини карантин до 22. маја

Novosti online / Бранко Влаховић

уторак, 05. 05. 2020. у 11:47

Зеленски покушава да исправи грешке у реформи здравства: У Украјини карантин до 22. маја

Фото ЕПА

У Украјини ће карантин бити продужен до 22. маја како се епидемија не би брзо ширила. Потпуно укидање карантина би могло да има катастрофалне последице, изјавио је председник Владимир Зеленски

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА МОСКВА


У Украјини ће карантин бити продужен до 22. маја како се епидемија не би брзо ширила. Потпуноукидање карантина би могло да има катастрофалне последице, изјавио је председник Владимир Зеленски. Он је објаснио да украјински експерти тврде да нема ограничења кретања и других карантинских мера у Украјини би до краја године могло да умре око 120 хиљада грађана.


Председник Зеленски је замолио грађане да се и даље придржавају мера карантина јер је то у њиховом интересу.Он је истакао велику заслугу лекара који су који су успели да организују заштиту и тако избегли „критични сценарио“.


- Формирали смо посебну групу у којој су академици, професори други заслужни и угледни лекари који требају да направе анализу која ће показати какве су грешке биле направљене у досадашњој реформи здравства. Све што треба мора се поправити, објаснио је Зеленски.


Министар здравља Украјине Максим Степанов каже да је охрабрујући податак то што пада број заражених короном лекара и другог медицинског особља. У минулих 24 сата вирус је пронађен код 22 медицинаска радника .До сада је у Украјини оболело 2.479 медицинских радника, дакле лекара и сестара .Главни проблем је био недостатак заштитних средстава. Укупноје у Украјини оболело 12.697људи од којих је 881 дете. Запротеклих 4 сата оболело је 366 људи. До сада је у Украјини умрло 316 људи од тога 18 медицинских радника.


Пљачкали цркве у време короне


Бандитима у Украјини ни епидемија короне није сметала да краду иконе у затвореним црквама.Украјинска полиција ухапсила већи групу лопова и шверцера који су последње три године пљачкали иконе у православним црквама .У последњих 13 претреса који су били у Одеси, Кијеву и Хмељницком одузето је много икона, новца и аутомобила.

Фото: Тужилаштво Украјине


Последња крађа је била 30. априла у цркви у селу Михајловка у Виницкој области где су биле украдене три иконе из 1860 године.Ухапшене су три особе , организатор крађе и два извршитеља тог срамног дела.Они ће бити суђени за крађу великих размера.


Кијевски цариници су већ раније одузели иконе направљене у 19. и почетком двадесетог века међу којима су врло вредне направљене у чувеној борисовској иконописачкој радионици. Шверцерису их декларисали као дрвене сувенире а хтели су да их пошаљу у САД и Аустралију.