Преокрет у украјинском парламенту: Сакашвили није добио фотељу у Кијеву

Novosti Online / Б.Влаховић

субота, 02. 05. 2020. у 13:25

Преокрет  у украјинском парламенту: Сакашвили није  добио  фотељу у Кијеву

Михаил Сакашвили

Владајућа партија одустала да предложи бившег председника Грузије на функцију вице-премијера
МОСКВА: Од  сталног  дописника

 Владајућа  партија у украјинском  парламенту ,,Народни  слуга,, у договору са  својим лидером  председником Владимиром Зеленским одустала је да кандидује бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија за потпредседник владе Украјине  задуженог за реформе и преговоре  са ММФ.Тако је избегнута  жучна  расправа у Врховној ради јер је против Сакашвилија још на снази медјународна потерница   Грузије која тражи његово изручење  због ненаменског трошења новца и злоупотребе   председничке функције.

Руководиоц   фракције ,,Народног слуге,, у парламенту Давид Арахамија  изјавио је да они имају довољан  број гласова да  изаберу Сакашвилија за потпредседника Владе  али је  председник Зеленски повукао  свој предлог.Наводно да ће  се  Сакавилију предложити нека друга функција..

  Тек треба  да се види хоће ли се како се  сада говори   Сакашвили  вратити на  функцију губернатора Одесе што је био 2015 године  све до сукоба са својим  другом из  студентских  дана  тадашњим председником  Петром Порошенком. У јулу  2017  Сакашвили је напустио  Одесу  а затим  му је Порошенко одузео  држављанство док се налазио  у иностранству.Сакашвилија бије глас ,,бескомпромисног борца,,  против  грамзљивости олигарха и против  водја  мафије.неоспорно је да је у периоду   његове  владавине из Грузије побегло много мафијаша.

  Кад се појавила  вест  да ће Сакашвили бити    изабран  за потпредседника  украјинске владе руководство Грузије је поручило  да ће повући  свог  амбасадора из  Кијева и захладити односе.

Неоспорно је да је Владимир Зеленски   израчунао да избор Сакашвилија  на место потпредседника владе може да  изазове велико незадовољство у Врховној ради(парламенту)  већ и иначе у друштву.Минулих  дана   све су били гласнији они који  су  јавно постављали питање:зар у Украјини  нема  способних људи који могу да воде   преговоре са Медјународним монетарним  фондом  него то мора да ради  скандалозни Михаил Сакашвили.

Председнику  Владимиру зеленском  пада  рејтинг и  он  све више мора да води рачуна да му противници на челу  са  Петром Порошенком не организују нови Мајдан па да мора да бежи да сачува главу.