Мафијаши ПУШТЕНИ из затвора на кућно издржавање казне

Novosti Online / Милица Остојић

петак, 01. 05. 2020. у 11:55

Мафијаши ПУШТЕНИ из затвора на кућно издржавање казне

Илустрација / Фото: Depositphotos

Бос из чувене мафије „Казалези“ осуђен на доживотну робију пуштен је из затвора по одлуци судије за надзор, на кућно издржавање казне
Рим: Специјално за "Новости"Бос из чувене мафије „Казалези“ (Пасквале Загарија, познат као „Бин Ладен“) настале у Казерти у региону Кампанија (седамдесетих година прошлог века), осуђен на доживотну робију по „тврдом“ закону “41 бис“, који је предвиђен за категорију криминалаца веома опасних због њихове повезаности са мафијашким организацијама и тероризмом, пуштен је из затвора по одлуци судије за надзор на кућно издржавање казне.

Двојица припадника калабријске мафије „ндрангета“ пуштени такође, њих укупнио 40 окорелих криминалаца са образложењима: „здравствени разлози, због година, немогућности лечења у затвору где су издржавали казну или болести које могу бити ризичне за лаку заразу од корона вируса“. Тако је Ковид-19 постао претекст за пуштање из затвора оних који су осуђени за најтежа криминална дела.

„Борба против криминала је једна озбиљна ствар“, чујемо често од надлежних институција, а онда је изашло на видело да је пуштено из извесних затвора њих 40 најокорелијих криминалаца који су починили језиве злочине, а за које је било потребно много година да им се уђе у траг и ухапсе и због којих су истрага и снаге јавног реда поднели жртве плативши животом у опасним хапшењима и где судије из тих процеса живе са сталним обезбеђењем.

И у институцијама и међу грађанима влада огорченост у поводу ове одлуке судија за надзор, уследиле су полемике, протести опозиције што су босови,  „каморе“, „ндрангете“, практично на слободи, а потом је уследио Декрет министра Правосуђа Алфонза Бонафеде који обавезује судије да су дужни да информишу оделење Дирекције за Антимафију пре него што пусте из затвора оне који су осуђени по законској мери 41 бис. Образложење судија за надзор: болничке здраствене структуре у неким затворима нису у стању да пруже адекватну заштиту у лечењу, да су њихова једина референца за такву одлуку били Устав и закони, а одговори оних који  су шокирани: зашто их нисте преместили у затворе где за то постоје услови. 

Фамилије жртава њихових криминалних дела више су него запрепашћене и због својих никада незараслих рана и због социјалне несигурности са таквим  мафијашима на слободи, јер њихов повратак у зоне где живе може да отвори нове крвне освете и контролу територије коју су имали и пре хапшења. И остају без одговора на питање како то да шефови мафија који су парктично у вегетативном стању у затвору нису пуштени на кућно издржавање казне. И закључују, то је увреда за жртве пале од мафијашке руке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације