САТЕЛИТИ, шпијуни, дипломате и аналитичари данима прате сваки потенцијални знак који би могао наговестити где се налази севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

У најновијој епизоди потраге, сателитски снимци открили су "кретање" неколико луксузних бродова око Вонсана, што је протумачено као сигнал да би се Ким Џонг Ун могао налазити управо тамо.

Мртав је, није мртав, клиничка смрт севернокорејског лидера, страдао приликом лансирања пројектила, у последњем стадијуму болести, на апаратима, није му ништа, само су неки од наслова о судбини Ким Џонг Уна, који се на свеопште изненађење неколико седмица није појавио у јавности, пропустивши притом и годишњицу рођења деде, надалеко чувеног Ким Ил Сунга.

Од 11. априла, када је последњи пут виђен у јавности, судбина Ким Џонг Уна предмет је свакодневних спекулација и прогноза ко би могао бити наредни лидер, или лидерка Северне Кореје. Четири дана касније, пропустио је и прославу рођендана Ким Ил Сунга, оца Северне Кореје, што је и покренуло талас спекулација о његовом здрављу.

Неколико медија, протекле седмице, објавило је позивајући се на неименоване изворе, да је Ким мртав, али су то прилично брзо демантовали званичници Јужне Кореје, који су навели да је Ким "жив и здрав".

- Став наше владе је јасан. Ким Џонг Ун је жив и здрав - рекао је Чунг Ин Мун, саветник за спољну политику председника Јужне Кореје Мун Џае Ина Фокс њузу.

Севернокорејски државни медији известили су данас да је лидер те земље Ким Џонг Ун изразио захвалност онима који раде на изградњи туристичке зоне у граду Вонсану, где се ваћ данима налази Кимов чувени оклопни воз, док се на најновијим сателитским снимцима виде и јахте, што је протумачено као скоро сигуран знак да се севернокорејски лидер налази управо ту.

Одмах затим, ЦНА је саопштила да је Ким послао и телеграм честитке јужноафричком председнику Сирилу Рамафоси.

- Уочи Дана слободе, значајног националног празника народа ваше земље, желим да вам срдачно честитам, вашој влади и народу у име Демократске Народне Републике Кореје и корејског народа - наведено је телеграму.

Прича не би била комплетна да се у причу није умешао и амерички председник Доналд Трамп, који је изјавио да има прилично јасну представу о стању у којем се налази севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, али да о томе тренутно не може да говори.

(РТС)