Овакав призор никада није виђен: Стотине нафтних танкера ДАНИМА ЛУТАЈУ МОРИМА – Ово је разлог (ВИДЕО)

Novosti Online

четвртак, 30. 04. 2020. у 20:53

Овакав  призор никада није виђен: Стотине нафтних танкера ДАНИМА ЛУТАЈУ МОРИМА – Ово је разлог (ВИДЕО)

Фото: Screenshoot

Пловила су препуна нафтом која још нема своје купце

ЗБОГ вируса корона стала је светска економија. Стотине и стотине огромних танкера плутају светским морима и затварају прилазе великим светским лукама.

Пловила су препуна нафтом која још нема своје купце.

Чланице „Опека“ почетком априла постигле су споразум о смањењу дневне производње нафте. Оне ће производити минималних 15 милиона барела. Овог априла, независно од ове одлуке, пала је потражња за нафтом у свету за чак 29 милиона барела.

Створио се никада виђени вишак нафте, због чега су многи нафтни резервоари широм света напуњени „до чепа". У таквим условима произвођачи и прерађивачи нафте почели су да користе танкере као поморске резервоаре за вишак нафте. Због вишка је кренуо прави лов на те врсте бродова - ко ће пре до танкера.
У тим и таквим околностима танкери су направили праву гужву у најпрометнијим морским пролазима. Читаве колоне стоје испред великих нафтних лука и терминала. Проблем праве и сами власници - с једне стране танкери се активно користе као резервоари за нафту, док с друге стране власници „не терају" танкере, већ чекају како би добили више времена да пронађу најбољег купца.

Лов у мутном доноси екстрапрофит. Цена најма танкера порасла је за 7-10 пута. Превозници намерно смањују брзину испорука, како би имали више времена да пронађу партнера за потписивање најприхватљивијег уговора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације