АТИНА - СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

УЛАЗИМО у нову етапу друштвеног живота где ће "мото остајте код куће" бити замењен новим - "остајте сигурни", рекао је у данашњем обраћању нацији премијер Грчке Киријакос Мицотакис.

Он се захвалио сународницима на "огромном доприносу да се добије битка са опаким непријатељем, јер само индивидуална одговорност и лична жртва доносе велики колективни успех".

- А, ми смо успели и сви треба да будемо поносни на резултате - изјавио је Мицотакис упитивши честитке кризном штабу који је од 26. фебруара водио битку против Ковида 19.

Мере ограниченог кретања се укидају од 4.маја. Грађани ће до тог датума имати могућност да путем телефона пријаве једну од шест опција да би могли да напусте кућу. Посета лекару,обилазак старијих, одлазак у апотеку, супер маркет или једночасовна шетња грађана или излазак са кућним љубимцем.

ДЕВЕТ НЕДЕЉА СА данашњим даном Грчка има 2.566 регистрованих случајева корона вируса, а 138 жртава. За два дана навршава се пуних девет недеља борбе са смртоносним вирусом.

Упркос прилично либералним могућностима ипак је више од 40.000 казни написано у висини од 150 до 300 евра, током празника, за прекршиоце ових правила.

То је ипак кап у мору у односу на огромну већину Грка који су одговорно и дисциплиновано поштовали упутства кризног штаба којим су руководили епидемиолог са Харварда Сотирис Љотрас (54) и Никос Хардаљас (51) заменик министра за заштиту грађана. Они су постали најпопуларнији Грци у доба кризе и њихове свакодневне прес конференције пратило је више од 80 одсто Грка.

Већина малопродајних објеката биће отворена од 4. маја, док ће шопинг молови, ресторани, остали угоститељски објекти почети са радом 1.јуна. Од идуће недеље се дозвољава бављење индивидуалним спортовима и спортовима поред мора, али плаже остају затворене.

Не очекује се да ће током овог лета бити дозвољене спортске и културне манифестације, фестивали, концерти са великим бројем посетилаца.

Завршни разреди средњих школа почеће наставу 11.маја како би се матуранти припремили за пријемне испите за факултете. Недељу дана касније остали разреди средњих школа, а вртићи и основне школе тек од 1.г јуна, ако услови буду дозвољавали.

Мицотакис није посветио много пажње туризму, питању које највише мучи Грке. Претпоставља се да ће о томе ускоро бити речи када се постигне нека врста консензуса на нивоу ЕУ.

За сада је јасно да ће се 1. јуна отворити хотели које раде током целе године, а сезонски хотелски комплекси могу да почну са радом од 1. јула.

То сугерише да ће Грци спас сезоне тражити у периоду јули-октобар. Уколико се постигне договор око "здравственог протокола" на нивоу целе ЕУ, логично је да ће се сличан метод применити и на грађане Србије, који су традиционално главни гости на Северу Грчке.