Генерал Хафтар се прогласио вођом либијског народа: Армија иде на Триполи

NovostiOnline

понедељак, 27. 04. 2020. у 22:21

Генерал Хафтар се прогласио вођом либијског народа: Армија иде на Триполи

Фото ЕПА/SERGEI ILNITSKY

Командан Либијске националне армије Халифа Хафтар у обраћању народу саопштио је да више не важи унутарполитички договор и прогласио се за вођу либијског народа
Командан Либијске националне армије Халифа Хафтар у обраћању народу саопштио је да више не важи унутарполитички договор и прогласио се за вођу либијског народа.


Хафтар је изјавио да споразум о Либији више не важи и да он „преузима мандат либијског народа“ за управљање земљом, пише The Libya Observer.


„Либијски народ је одлучио да је политички договор део историје. Ми прихватамо то што је либијски народ изабрао и сада ће наша војска ићи напред“, рекао је Хафтар.

Подсетимо, Влада националног спаса чије седиште је у Триполију саопштила је да се налази у офанзиву против Либијске националне армије.


ЛИБИЈСКИ СУКОБ


У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног јединства Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.


Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.


Фото принтскрин YouTube


rs.sputniknews.com