Од  сталног  дописника  МОСКВА

Врховна рада (парламент) Украјине 30 априла  ће гласати  о предлогу  председника Владимира Зеленског да се за потпредседника владе изабере Михаил Сакашвили за којим је  Грузија   расписала   међународну потерницу због трошења  државног новца  за  приватни провод и забог бруталног  растеривања демонстрације опозиције 7 новембра 2007. Шансе  су велике јер владајућа партија "народни  слуга" има  већину у парламенту.. Одлуку  Зеленског је мало ко очекивао јер је он у својим  хумористичким  емисијама  пре пар  година  исмејавао Сакашвилија који је у Грузији  због  шизофреног понашања добио надимак "Миша Псих".  

Сакашвили је у  мају 2015 добио украјинско држављанство и затим је  именован  за губернатора  Одесе.Али се брзо посвадјао са колегом из  студентских дана председником Петром Порошенком који му је затим  у лето  2017  одузео   украјинско  држављанство и у фебруару 2018 протерао га  из земље.Садашњи  председник Украјине  Владимир Зеленски  вратио је  држављанство Сакашвилију па се он  вратио у Украјину  29 маја 2019.Пре пар дана    му је Зеленски предложио место потпредседника владе  задуженог  за преговоре  са ММФ и за  реформе у тој земљи.

Очекује се  жестока  полемика   у Врховној ради (парламенту) јер је предлог да    Сакашвили буде  вице-премијер изазвао много коментара и спрдање  на друштвеним мрежама.Многи су се подсетили  како је  нервозни Сакашвили за врема  рата  са Русијом   грицкао  кравату пред ТВ  камерама  америчке   ТВ мреже. Извађене су из  архиве  и снимке      његовог   дуела-увреда са министром полиције Украјине Арсеном  Аваковом,  као  и претња да ће скочити са крова  ако  га Порошенкова полиција буде хапсила.


Добри познаваоци прилика у политичкој  врхушци у Кијеву тврде да  је председник Зеленски  вратио  Сакашвилија  да му помогне да успостави   добре везе са  Западом. Док је био педседник Грузије заиста је успоставио  добре односе са    неким од  познатијих  америчких политичара.Сакашвили је студирао у Кијеву  али се касније образовао и на Западу на Колумбијском универзитету у САД, затим  на Медјународном институту  за људска права у Стразбуру ,Академији медјународног права у Хагу и др.Неоспорно је да је после  преврата  у Кијеву 2014  Вашингтон  гурао своје људе  у политички врх Украјине. Примера ради из  САД су послали Наталију Јареско , пореклом Украјинку да буде министар финансија која  сада ради као  амерички човек у Порторику.Порошенко је имао "букет" министара  са туђим пасошима. Очигледно је да је  у  америчкој  амбасади у Кијеву  која је била  мозак  пуча 2014 у Украјини био састављан и списак  новог  руководства па су  зато и именовани  "импортни министри".

Али има и оних који тврде  да Зеленском треба Сакашвили и због тога  да се обрачуна  са бившим председником  Порошенком.


У Грузији  су већ саопштили да ће они  повући из Кијева  свог  амбасадора  ако  Сакашвили заиста буде  изабран  за вице-премијера.А Сакашвили  тврди да је и он допринео    убедљивој победи партије Зеленског "Народни слуга" за места у Врховној ради.

- Кад  сам увидео да моја партија "Покрет нових снага" на изборима за парламент  2019   може да освоји  само  два до три посто   гласова и не улази у парламент  позвао сам бираче да гласају за партију  Зеленског, објашњава Сакашвили.


ОКВИР ВЕЛИКИ ДУГОВИ

У току 2020. Украјина  треба да исплати 17 милијарди долара  дугова. А да би  добила од Медјународног монетарног фонда 5,5  милијарди у току  две године Украјина је морала да донесе  закон  по коме   се банке не могу вратити бившим  власницима, закон о продаји земље и др. Што се тиче  закона о банкама то се пре свега односи на "Приват банку" чији је власник био олигарх  Игор Коломојски који је побегао  у Израел. Кад је  пао Петар Порошенко олигарх  Коломојски се вратио у Украјину где је иначе  у Дњепропетровску   направио највећи у Европи  јеврејски Културно-пословни центар "Менора".