Политички сахрањена, немачка канцеларка Ангела Меркел дигла се из мртвих, а борба против короне донела јој је велики углед како у земљи тако и у свету, оцењује Дојче веле.


Након слабог изборног резултата ЦДУ на изборима за Бундестаг 2017. и после одступања с функције шефице ЦДУ 2018. након покушаја њеног бившег конкурента Фридриха Мерца да преузме политичко вођство, критичари су Меркеловој одбројавали дане, пише DW и додаје да су чак и "њени људи" у клубу посланика ЦДУ/ЦСУ очекивали повлачење средином 2019, али да се то није догодило.


"Јер, Ангела Меркел је попут старе Фолксвагенове бубе: поуздана, једноставна, без украса и помало неудобна", наводи DW.


Констатује и да Меркелова одавно није била популарна као сада, како у земљи тако у иностранству и томе у прилог наводи изјаву Амишаиа Штајна, дописник израелског јавног ТВ-сервиса да медији у Израелу "виде Меркелову као једну од најјачих лидерки света".


"У време короне на канцеларку Меркел се гледа као на водећу политичку личност „која је у стању да на разумљив начин објасни ситуацију", додаје Штајн, а та се новинарска процена подудара с коментарима из штампе широм света, као и политичким оценама или гласовима са друштвених мрежа.


У марту је, на пример, New Zealand Herald писао о то ме да су Немачка и Меркелова "победници" у кризи и са својом стратегијом узор у борби против пандемије.


Похвале Меркеловој стижу и из Велике Британије и САД, наводи DW.


"Немачка шефица владе већ седмицама користи своју карактеристичну рационалност, комбиновану са атипичном сентименталношћу", наводи се у подужем чланку који је објавио Атлантик.


Кад је реч о Немачкој, DW оцењује да је ту сва пажња усмерена на време након Ангеле Меркел.


Када се средином априла приближавала 20. годишњица од како је Меркелова преузела председавање ЦДУ готово да није било никога ко би на то подсетио, примећује аутор текста


Додаје, међутим, да је захваљујући пандемији короне Меркелова у последњем АРД-овом истраживању јавног мнења постигла највиши степен популарности од 2017. године.


На питање зашто Меркелова ужива поштовање широм света, члан Бундестага Андреас Ник каже: "За разлику од многих нас у Немачкој међународни посматрачи и колеге из других парламената препознају са пуно више дубине и проницљивости посебност Ангеле Меркел и њеног начина одлучивања и вођења земље".


Он указује и на то да Меркелова има "прагматичан приступ, увек аналитичан, пажљиво разматран, протестантски трезвен и освежавајуће несујетан".


"Током ове пандемије Ангела Меркел се никада није појавила са заштитном маском. Она је једноставно Меркел и можда као политичарка никад пре није била у тој мери научница као сада", указује DW, али и упозорава да многи гледају на време након Меркелове.


У том смислу ДW помиње причу о корони у Немачкој коју је је у последњем издању објавио "Сундаy Тимес", а која, тврди аутор, више није прича о канцеларки.


Наиме, фотографија приказује Ангелу Меркел и баварског премијера Маркуса Зедера, а наслов је "Корона-Кајзер у јуришу за наследника Ангеле Меркел", а Штајн из Тел Авива додаје: "Други разлог за пажњу коју канцеларка ужива на међународном плану је тај што се још не зна ко долази после ње…".