Не маре за Корону, продају мелеме о слепог миша: Широм Азије и даље раде пијаце за животиње (ВИДЕО)

Танјуг

среда, 22. 04. 2020. у 22:55

Не маре за Корону, продају мелеме о слепог миша: Широм Азије и даље раде пијаце за животиње (ВИДЕО)

Twiter

Иако се верује да се корона вирус прво појавио на отвореној пијаци где се продају и дивље животиње, широм Азије такви маркети и даље раде упркос апелима да се затворе
Иако се верује да се корона вирус прво појавио на отвореној пијаци где се продају и дивље животиње, широм Азије такви маркети и даље раде упркос апелима да се затворе.


На туристичком острву у Индонезији 7. априла примећено је да продавци на импровизованим тезгама у Индонезији продају поред свеже исеченог свињског меса имали и мртве слепе мишеве, преноси британски Индепендент.


Неколико хиљада километара даље у провинцији Гуангжи на југозападу Кине на пијаци су на продају нуђене мачке у пренатрпаним, прљавим кавезима, док је на пијаци у Гуангдонгу продавац народних лекова продавао лекове направљене од слепог миша и шкорпиона за лечење болести у распону од бол у раменима, преко реуме, до убода комарца.


Британски лист пише да деловима Кине и југоисточне Азије отворене пијаце несметано настављају са радом, док еколози упозоравају на нераскидиву везу између климатских промена, губитка биолошке разноликости и зоонотских болести, попут корона вируса, страхујући да то неће бити последња пандемија која ће погодити свет.


Иако такве пијаце не раде или су очишћене у великим градовима, у малим градовима несметано раде.


Еколог и виши сарадник за студије Екосистема на Кери универзитету Ричард Остфелд каже да је ризик од трансмисије вируса са животиња на људе повезана са излучевинама заражених дивљих животиња.


"До трансмисије може вероватно доћи убијањем и сецирањем животиња. Конзумирање термички обрађене хране не представља ризик. Велики ризик по здравље представља смештање различитих врста животиња у просторије и држање у нехигијенским условима у којима животиње из себе избацују патогене који се лако преносе на друге животиње и људе", рекао је он.
Група кинеских научника, међу којима су истраживачи са државне Лабораторије за ветеринарску биотехнологију и националног института за контролу и превенцију виралних болести открила је да се вирус слабо размножавао код паса, свиња, кокошки и патки, али да су творови и мачке добиле инфекцију.


Стручњаци упозоравају да је на многим пијацама стање исто као и пре епидемије, иако су биле недељама затворене, као и да на њима за сада нема дивљих животиња на продају, мада се очекује да се и то промени због великог профита које оне доносе, пише британски лист.

Коментари (1)

Braća

22.04.2020. 23:31

Ma ne brinite o ovome, srbi i kinezi su braća, jel tako ? Šta sad, sarma od svinjskog ili mačijeg mesa - ista stvar. Zašto tražiti dlaku u jajetu kad smo toliko slični ?