У Италији од данас постепена отварања - роштиљ у кругу породице, без пријатеља

Танјуг/M. Oстојић

уторак, 14. 04. 2020. у 09:15

У Италији од данас постепена отварања - роштиљ у кругу породице, без пријатеља

Фото Танјуг / АП I. Bruno

У Италији, након вишенедељне блокаде због пандемије вируса ковид-19 који је у тој земљи однео живот више од 20.000 људи, од данас почињу постепена отварања, уз опречне ставове регионалних лидер
У Италији, након вишенедељне блокаде због пандемије вируса ковид-19 који је у тој земљи однео живот више од 20.000 људи, од данас почињу постепена отварања, уз опречне ставове регионалних лидера.


Од данас ће, осим прехрамбеним продавницама и апотекама, рад бити дозвољен и продавницама попут књижара и радњама с дечјом гардеробом.


У Италији су рестриктивне мере којима је ограничено кретање људи продужене до 3. маја, међутим први корак после римокатоличког Васкршњег понедељка, 13. априла, односи се на постепена пословних активности, а та одлука наишла је на супротстављене ставове лидера појединих региона.


Лидери Ломбардије и Пијемонта, који су међу најтеже погођеним регионима вирусом ковид-19, су међу онима који су се успротивили одлуци италијанске владе и у тим регионима ће књижаре и папирнице и даље бити затворене.


Према новом правилнику који данас ступа на снагу у Венету, грађани су у обавези да носе заштитне маске и рукавице, или да са собом имају гел за дезинфекцију, ван свог дома, дозвољено је бављење спортским активностима у непосредној близини пребивалишта.


У Венету ће такође бити дозвољено обележавање Дана ослобођења Италије, 25. априла и Међународног празника рада, 1. маја - уз традиционални роштиљ, али искључиво на приватном поседу и са члановима породице, не и пријатељима.


Лигурија је најавила постепена отварања која се односе, поред осталог, на вртластво, бродоградњу и мање грађевинске радове, уз напомену да „први мали кораци“ захтевају велику одговорност и опрез.


У региону Лацио књижаре ће бити отворене од 20. априла како би се осигурале све мере безбедности.


Више од 60 милиона грађана Италије већ више од месец дана је под мерама општег карантина које су продужене до 3. маја, а очекује се да ће грађани те земље имати већу слободу кретања од 4. маја пошто су рестриктивне мере допринеле успоравању вируса ковид-19 у тој земљи.


Правила за радње које данас отварају: Обавезно држање дистанце између две особе, чишћење простора два пута дневно, размена ваздуха, унутра место за дезинфекцију руку, маске на лицу, рукавице за једнократну употребу, улазак и боравак унутра појединачно, у локалима од 40 квадратних метара само једна особа улази потом на дистанци друга, са максимално двоје продаваца унутра, различити правац за улазак и излазак клијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Andromeda

14.04.2020. 11:28

najvise mrtvih , katastofa ih zadesila a pre svih ce da ukidaju mere ....ne znam ko je ovde lud ....a inace bez knjizara ne znamo kako se zivi u svetu digitalizacije....

Igor

14.04.2020. 11:52

A jel i oni otvaraju kafiće i kladionice prvo, ko što ćemo verovatno mi...