Пандемија у САД руши забрану коришћења пластичних кеса

Бета

субота, 11. 04. 2020. у 08:20

Пандемија у САД руши забрану коришћења пластичних кеса

Depositphotos

Студија Института САД за здравство утврдила је да нови корона вирус може остати на пластици и нерђајућем челику до три дана, а на картону до једног дана
ПОРТЛАНД, ОРЕГОН - Пре само неколико недеља, многи градови, чак и читаве државе били су обузети забраном пластичних сламки, пластичних кутија за храну и кеса у самопослугама, уз захтев да купци доносе торбе за вишекратну употребу или да у радњи плате за пластичне кесе, а јачао је покрет за укидање све пластике за једнократну употребу.

Пандемија је то променила: За свега неколико дана, тешко издејствоване забране кеса ради смањења употребе пластике која загађује планету, доспеле су у САД под оштру критику забринутих трговаца јер се не зна где су торбе купаца за вишекратну употребу већ биле, и шта се све на њима нахватало, а тврди се да вирус дуго опстаје на разним површинама.

Гувернери Масачусетса и Илиноиса су забранили или снажно обесхрабрили коришћење торби за вишекратну употребу. Орегон је ове недеље суспендовао тек донету забрану коришћења пластичних кеса за једнократну употребу, а многи градови су најавили привремено одустајање од те забране током пандемије.

Када се томе дода скок наруџби за достављање оброка и друге хране кући, еколози брину да би ЦОВИД-19 могао да сасвим уназади њихову борбу против пластичног отпада.

Индустрија пластике искористила је кризу због пандемије и снажно лобира у САД да се поништи забрана употребе пластике за једнократну употребу, тврдец́и да је та амбалажна пластика најсигурнија опција у заштити од заразе.

Удружење индустрије пластике недавно је у писму Алексу Азару, шефу Службе САД за здравство, затражило да се изјасни против забране пластичних кеса за једнократну употребу, јер торбе и кесе за вишекратну употребу "доводе у опасност и потрошаче и запослене" у угоститељству и трговини.

Томе су се придружили синдикати малопродаје хране. Синдикат који представља раднике самоуслуга у Орегону, лобира за забрану употребе торби и кеса за вишекратну употребу, а синдикат у Чикагу је затражио потпуну забрану торби за набавку, уз изричиту тврдњу да "торбе преносе болест".

Критичари кажу да људи ретко кад перу торбе за набавку, а кесе за вишекратну употребу никад.

"Ако су те торбе заражене било чиме, када се донесу у трговину и ставе на тезгу или касу, сви су у опасности, а тај ризик нам не треба", рекао је Мат Сихолм, извршни директор Америчког савеза за рециклирање пластичних кеса.

Студија Института САД за здравство утврдила је да нови корона вирус може остати на пластици и нерђајућем челику до три дана, а на картону до једног дана, све у посебним, лабораторијским условима.

Државни Центри САД за контролу и превенцију болести кажу да је могуће да се неко разболи од ЦОВИД-19 тако што додирне површину на којој је вирус, а затим додирне уста, нос или очи, мада није вероватно да је то главни начин ширења вируса.