По традицији на Велики Петак, папа Фрања предводи Пут Kрста који се ове године неће кретати уобичајеном трасом до Kолосеума већ ће кружити тргом Светог Петра и без присуства верника.


Папа сам са крстом, а текстове које ће верницислушати сачинили су затвореници и капелани затвора „Дуе Палаци“ у Падови, уместо 14 станица Христовог пута 14 особа ће читати медитирања о Христовим мукама, чинећи их актуелним, испреплетеним људским трагедијама и животима затвореника: доживотни робијаш, убица, ћерка човека осуђеног на доживотну робију, затворски чувар, васпитач, судија за надзор, мајка једног затвореника, учитељ веронауке, затворски полицијац, свештеник оптужен за педофилију одлежао невин осам година потом ослобођен, родитељи којима је убијена ћерка.


Текстови су исписани у првом лицу, без имена онога ко их изговара. Затвореници чији ће храпави гласови оног света који живи у затворима одјекивати на празном ватиканском тргу, биће и прилика да присуствујемо чудесном дуелу између Живота и Смрти, откривајући како се нит доброг укршта са оном зла. И та слика и ти гласови преносиће се у читавом свету.


У недељу ће се церемонија и папина поруку благослова Урби ет Орби – граду Риму и целом Свету - одвијати у цркви Светог Петра у Ватикану, опет без присуства верника и са преносом у читавом свету.


Kорона вирус је испразниo цркве за највећи хришћански празник Ускср који постаје тако виртуалан али баш зато остаје велики и непоновљив.