Научник који је своју ветеринарску лабораторију, коју углавном користи за тестирање лососа, прилагодио за тестирање људи на корона вирус слави се као херој Фарских острва у правовременом сузбијању ширења заразе. Наиме, ова аутономна данска покрајина са 50-ак хиљада становника нема ниједан смртни случај од вируса корона, док се остатак Европе бори са епидемијом и сабира мртве.

Архипелаг смештен у средини северног Атлантика, између Шкотске, Норвешке и хладног Исланда тренутно има само једну особу у болници која је оболела од Цовида-19, а издваја се у Европи по томе да уопште нема смртних случајева од ове болести. Укупно су тамо заражене 184 особе.

Прочитајте још: "Блокада би могла да буде гора од вируса": Шведског лекара брину ХЛАДЊАЧЕ ИСПРЕД БОЛНИЦА, али наводи разлоге за другачију тактику

У среду је премијер Бардур е Штег Нилсен најавио је да ће 20. априла отворити вртиће и јаслице, а у школу ће кренути најмлађи основци. Ученици задње године средње школе ће се такође вратити у учионице, а наставиће се и спортска догађања, али без публике.

Успех њиховог приступа локални политичари приписују раним предвиђањима ветеринара Дебеса Кристијансена, водитеља Националне референтне лабораторије за болести рибе и животиња, у главном граду Торшавну.

Кристијансен је још у јануару упозорио владу аутономне регије Краљевине Данске да мора да се припреми за могуће ширење епидемије из Кине.

Његова лабораторија, коју првенствено користи за тестирање лососа за вирусне инфекције, прилагођена је за тестирање људи, само је морао да купи додатни материјал за тестирање на вирус корона.

На Фарским острвима обављало се масовно тестирање лососа у након избијања вируса 2001. године.

Према службеним подацима, 10% од целокупне популације Фарских острва, око 50.000 људи, тестирано је на корона вирус. Штавише, према страници Worldometers Фарска острва тестирала су највећи проценат своје популације од било које државе или аутономне територије на свету.

Тамошњи лекари су успели да уђу траг и тестирају сваког ко је био у контакту са 184 људи који су били позитивни на корона вирус. Од оних који су се разболели, 131 особа је излечена.

Кристијансен је рекао за "Гардијан" да прилагођавање са тестирања животиња на људе није укључивало пуно посла, те да је његова ветеринарска лабораторија успела да пронађе материјале за израду тестова не само од болница него и од многих других произвођача.

- Прилагођавање је било једноставно. Једино што сам променио су састојци. Наш уобичајен посао је да тражимо вирусе и бактерије код риба, и у овом случају смо само променили три компоненте специфичне за корона вирус.

Кристијансен је изјавио да његова лабораторија може да обави и до 1.000 тестирања дневно ако би било потребно и када би имао помоћнике. Задњи узорци које је тестирао у уторак су били негативни.

- Чини се да у околини Фарских острва у овом тренутку није велико оптерећење вирусом. Сви причају о црним бројкама, али тестирали смо више од 10 посто популације, тако да мислим да немамо пуно становника који ходају около заражени.

Бивша министарка финансија Кристина Хафос похвалила је брзу реакција Кристијансена, али и владине напоре која је успоставила драјв-ин за тестирање у главној болници.

- Да само морали да шаљемо тестове у Данску на анализу, требало би до недељу дана да стигну назад и не би било могуће контролиати болест на овај начин болест на овај начин.

(jutarnji.hr)