ДА, ми смо заузели другачију тактику и у томе подржавам нашу владу. Тренутно нико у свету нема тачне смернице како се борити против ове болести. Шведска стратегија не говори да је вирус слаб и да га потцењујемо. Напротив, свесни смо ситуације, али нема доказа да ће строги карантин који је, рецимо, увела Хрватска бити боља од овог нашег модела. Тек ћемо након шест месеци моћи подвући црту и рећи чији је приступ био бољи, поручио је угледни шведски неуролог и анестезиолог Клаес Хултлинг за портал „Слободна Далмација“.

Он је  рекао како ''не можете уништити целу економију, затворити све у куће, а нисте сигурни како ће та мера заиста утицати на епидемију''.

– Мера тоталне блокаде, сигурно је, може уништити економију и животе грађана и погодити нас и горе од вируса. Тотални карантин, видимо у примеру неких земаља, делује, али под коју цену и до када би се требало држати такве тактике? Наша стратегија јесте да се максимално смање контакти, посебное старијих људи и оних са хроничним болестима. Све особе које су заражене и сви њихови контакти се “лове”, сисем је тако постављен да се заиста изолују породице и пријатељи заражених, а не цела држава. То за сада делује јер Швеђани неће, ако су у самоизолацији, излазити напоље и угрожавати друге – казао је Хултлинг.

Рекао је и како га није страх, али није му ни свеједно. Као лекар ради 40 година и никада није видео испред болница контејнере са хладњачама у које ће бити смештена тела.

– То довољно показује да је ситуација озбиљна – рекао је лекар за овај хрватски портал.

Додаје је и како га брину отворене пијаце у Кини и како би оне требале да се затворе или да се пооштре мере продаје животиња. Казао је и како ''очито нисмо ништа научили из епидемије опасног САРС-а'', једног из породице вируса корона који су на људе пренели шишмиши. – Слажем се да Кину не треба дискриминисати говорећи да је то кинески вирус, међутим ако су њихове пијаце извор заразе, а они их не затварају, то је на неки начин ипак њихов вирус – рекао је.