Француски председник Емануел Макрон у четвртак је боравио у Марсеју где је посетио лекара Дидијеа Раула којег неки сматрају контроверзним јер се од почетка епидемије корона вируса залаже за терапију на бази хлорикина, пренели су француски медији.


Раул је Макрону хвалио употребу лека против маларије, сматрајући да може да буде ефикасан и за лечење корона вируса, док су многи стручњаци опрезнији о употреби хлорокина јер клиничка испитивања нису потврдила ефикасност те терапије.


Лекар је већ спровео испитивања на неколико пацијената, али то није дововљно за научне норме. Раул је о томе разговарао са Макроном чија посета није део научног протокола већ представља интересовање председника Француске за та клиничка испитвања, пишу данас медији позивајући се на изворе у Јелисејској палати.


Раул, који је последњих недеља изазвао медијску пажњу и полемике у Француској, стручњак је за тропске инфективне болести, професор је микробиологије на Медицинском факултету у Марсеју.


Лекар рођен 1952. године познат је по истраживању сложених вируса, али и отвореном изношењу својих ставова који су често у супротности са устаљеним нормама.