(ОД сталног дописника: ПАРИЗ)

ТРИ добре вести саопштене су у четвртак у Француској, када је реч о епидемији вируса корона. По први пут, број пацијената прикључених на респираторне апарате почео је да опада.

Истовремено, једна референтна медицинска институција саопштила је да је врхунац епидемије у овој земљи био забележен 31. марта, а да би њен крај овде могао да уследи 30. априла. Коначно, трећа вест је да је председник државе Емануел Макрон отишао у посету доктору Дидијеу Раулту у Медитеранској инфектолошкој клиници у Марсељу, што се оцењује као сигнал да би његов третман могао да добије зелено светло.

У четвртак је на реанимацији било још 7.066 пацијената, што је за 82 мање него дан раније. То је први конкретан знак да епидемија попушта. Генерални директор Здравствене службе Жером Саломон је, међутим, скренуо пажњу да и даље треба бити веома опрезан, тим пре што је током дана на респираторе прикључено 369 људи, што је веома висок број. До негативног биланса се дошло већим отпуштањем пацијената. Ипак, то је веома добар знак.

Истовремено, Аутономна каса пензијског осигурања медицинских радника, која у Францукој има признат ауторитет, објавила је своју студију на основу статистика нових случајева у болницама и дошла до закључка да је максималан број новооболелих забележен 31. марта и да би крај епидемије могао да наступи око 30. априла, под условом да се поштује изолација.

Професор Саломон је такође позвао на опрез када су у питању ови закључци, јер ће ток епидемије моћи да се сагледа тек кад она прође. Али, и ово је охрабрујућа вест, не само за Француску, већ и за све европске земље које се налазе у сличној ситуацији.

Такође у четвртак, председник Макрон је ненајављено отишао код доктора Раулта и с њим се задржао у разговору дуже од три сата. Чувени марсељски инфектолог му је представио своју методу лечења комбинациојом антималаријског лека хидроксихолокина и антиботика азитромицина, и потанко објашњавао резултате до којих је дошао. Макрон је обишао и лабораторију у којој се врше испитивања.

Председник, наравно, не доноси одлуку о третману, али у овим тренуцима када је земља у рату против невидљивог непријатеља његови ставови као шефа државе су од великог значаја.

Званично, председник је хтео да покаже да жели да консултује све, па и Раулта, а ова посета, такође официјелно, не значи да је његов третман одобрен. Ипак, познаваоци прилика истичу да је ово незванично добар знак да председник има поверења у његове методе. Тим пре, ако се зна да је ова посета изазвала велику подељеност у председниковом окружењу. Говори се да је Раултов принцип подржала и Макронова супруга Брижит.

Раулт инсистира на томе да третман за који се залаже оболелима треба дати у раној фази, да би био што ефикаснији, због чега је потребно тестирати што више људи.

У четвртак је у земљи било укупно 117.749 оболелих, од којих 31.415 у домовима за старе. Нових случајева је било 4.286 у болницама за један дан, и 4.897 у старачким домовима, али по збирним подацима за два дана, укључујући и податке који су из неких установа овог типа стигли још од почетка епидемије.

Према истој статистици, има укупно 12.210 преминулих, од којих 8.044 у болницама што је за 424 више него дан раније, и 4.166 у домовима.

Међу преминулима, 82 одсто су старији од 70 година. Смртност је на националном нивоу у 14. недељи пандемије порасла за чак 41 одсто у односу на уобичајени просек.

Према подацима из 1.114 болница, до сада је био хоспитализован 62.641 пацијенат. Тренутно их у болницама има 30.767, што је за 392 више него дан раније. Примљено је око три хиљаде нових пацијената, али је и отпуштен значајан број.

Истовремено, оздравило је 23.200 људи, што је за око две хиљаде више него 24 сата раније.

- Наша стратегија одбране од епидемије, општом изолацијом, почиње да даје резултате – поручио је Жером Саломон и позвао да се настави са стриктним поштовањем карантина.