ПОСЛЕДЊА, стота, жртва је 62-годишња лекарка породичне медицине из градића Мире у северном региону Венето, објавило је у четвртак удружење лекара Фномцео.

Италија од свих држава има највећи број преминулих, а медицинско особље плаћа болан данак у болницама и изван њих због недостатка заштитне опреме попут рукавица и заштитних маски за лице.

Прочитајте још: "Са балкона сам гледала сахрану моја четири брата који су преминули од короне, моје породице више нема": Потресно сведочење Паоле којој је вирус разорио дом

- Свака жртва оставила је дубок ожиљак на кожи и у срцу сваког италијанског лекара - рекао је Филипо Ањели, председник удружења Фномцео.

- Несташице и пропусти заиста су тешко разумљиви, а још је теже оправдати их имајући на уму ове трагичне бројке - рекао је Ањели.

У суботу је Карло Палермо, председник синдиката лекара Анао Асомед, рекао да је умрло приближно 120 медицинских радника, међу којима 80 лекара и 40 медицинских сестара и неговатеља.

Прочитајте још: Италија на рубу очаја: Поново порастао број преминулих од короне

У среду је Италија имала потврђених скоро 140.000 заражених корона вирусом, а од тог броја скоро 10 одсто, прецизније 13.522, медицински су радници.

Укупан број жртава у Италији је већи од 18.000, а заражено је више од 140.000 хиљада људи.

С друге стране, све више пацијената се опоравља, па је јуче 2.099 оболелих, највише у једном дану до сада, потпуно оздравило. До сада, од инфекције вирусом корона у Италији, опоравило се више од 28.000 пацијената, наводи агенција ТАС С.

(Индекс.хр)