У дану када је број преминулих од вируса корона у САД порастао на 14.787, а број заражених на више од 435.000, шеф Беле куће Доналд Трамп и даље инсистира на економији и изјављује да прижељкује да је "бигбенгом", односно једним "великим праском" поново покрене.

На брифингу за новинаре у Белој кући најавио је да ће центар за контролу заразних болести издати упутство којим се омогућава да радници на кључним инфраструктурним пројектима, који су прележали заразу, наставе да обављају посао.

Амерички званичници су, у међувремену, упозорили да се ове недеље очекује алармантна статистика епидемије, иако је референтни модел Америчког универзитета смањио предвиђања смртности на укупно 60.000, уместо ранијих 240.000. Ипак, и у уторак и у среду је евидентирано близу 2.000 преминулих дневно. Држава Њујорк је 20. марта наредила да сви њени грађани остану у кућама осим запослених у виталним привредним гранама, а та обавеза важи и за више од 94 одсто житеља САД.

Хронична несташица медицинске опреме остаје огроман проблем, па је из Вашингтона стигло упозорење да ће се зауставити извоз америчких медицинских производа, респиратора, заштитних маски и хируршких рукавица, све док се не утврди да ли у земљи постоји потреба за њима.

За то време, амерички генетичари, који су пратили нови вирус од почетка ширења у Њујорку, у фебруару, закључили су да је сој очигледно дошао из Европе.

- То се несумњиво објашњава тиме што су летови из Кине већ били обустављени у време избијања епидемије. Посматрајући специфичне промене вируса, можемо да кажемо да је највероватније дошао из Енглеске - изјавила је Адријана Иги, генетичарка Њујоршког универзитета.

Доналд Трамп

Шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејсус затражио је да се пандемија не политизује пошто је Трамп оптужио ову агенцију Уједињених нација да фаворизује Кину и да лоше управља кризом. "Нема потребе да се ковид 19 користи за скупљање политичких бодова", рекао је, и позвао Трампа да политизовање вируса "стави у карантин".

У ЧИКАГУ ПОЧЕЛО ОД САХРАНЕ

КРАЈЕМ фебруара, када су САД још веровале да су онемогућиле продор новог вируса, један становник Чикага отишао је на сахрану, а три дана касније на прославу рођендана са породицом и рођацима, не знајући да је оболео од ковида 19. На тај начин је покренуо ланац преноса вируса који је заразио укупно 15 особа, од којих су три умрле, објавио је у амерички Центар за контролу и спречавање болести.