МАРКА „Брент“ већ је премашила цену од 36,29 долара по барелу, до којих је већ скакала 2. априла након изјаве америчког председника Доналда Трампа о смањењу производње.

Прочитајте још: Разбојници у Мексику опљачкали рудник, па ПОБЕГЛИ АВИОНОМ

Према подацима од 17 часова, цена јунских фјучерса за северноморску нафту „Брент“ порасла је за 4,35 одсто – на 34,27 долара по барелу. Неколико минута раније, цена „Брента“ порасла је изнад 36,29 долара за барел. Мајски фјучерсти за сирову нафту ВТИ порасли су за 5,18 одсто, на 26,39 долара по барелу. Неколико минута раније, цена је скочила за више од 11 одсто.

Прочитајте још: Ирак: Шеф обавештајне службе именован за премијера

Инвеститори прате вести око састанка ОПЕК+ који се одржава у формату видео-конференције. Према извештајима медија, Русија и Саудијска Арабија успеле су да изгладе главне разлике у својим позицијама у погледу новог смањења производње нафте.

Почетком марта државе ОПЕК+ нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.