Медицинским сестрама барем у три болнице у Њујорку "препоручено" је да раде и поред тога што имају симптоме вируса корона, па се дешава и ако им и дозволе да узму пар слободних дана да би се опоравиле, да их за неколико дана ставе у распоред.

Једна медицинска сестра из болнице у Бронксу која је желела да остане анонимна, рекла је да је имала благе симптоме болести седам дана пре него што је добила позитиван резултат теста, преносе њујоршки медији који такође пишу и о сестри која је дала отаказ јер јој нису дозволили да носи своју маску Н95, јер по прописима сви морају да буду исто униформисани , а на послу није било довољно болничких.

Сестра из болнице у Бронксу додаје да су јој надлежни када им је саопштила резултат теста, рекли да може да настави да ради упркос налазима који показују могућност преноса вируса.

Нису ми дали додатних седам дана - да заштитим своје пацијенте, и своје колеге, рекла је она за New York Daily News.

"Говоре нам да морамо да искористимо своје дане предвиђене за боловање за нешто што нас је снашло на послу", рекла је та сестра и додала да је хтела додатне дане јер је желела да помаже а не да допринесе да неко нови буде заражен.

Сестра из друге болнице Лилиан Удел рекла је да је након седам дана самоизолације позвала надлежног који јој је рекао да се очекује да се врати на посао.

"Осећала сам притисак да се вратим пре него што оздравим и поред кривице због онога што моје колеге морају проћи док сам на боловању“, рекла је и додала да је истина да многи размишљају ко ће ми платити кредит, ко ће палтити станарину па се враћају на посао.

Фото ЕПА

Између осталих и Њујорк пост је јуче писао о сестри Имарис Вери из Илиноиса која је објавила снимак на коме плаче и тврди да је дала отказ јер јој у болници која је имала једва неколико заштитних маски нису дозволили да користи своју, коју је случајно имала у торби.

"Америка није спремна, а сестре нису заштићене", рекла је Вера у клипу који је бивши америччки каднидат за председника Берни Сандерс поделио са својих скоро 10 милиона пратилаца.


Она је изразила жаљење и што су болници важнији стандарди - да сви буду исто униформисани него да се неко зашити, као што је она желела да користи своју Н95 маску.

Фото ЕПА

Вера је рекла да није помогло ни када је менаџеру рекла да зна да нема довољно маски али да моли да носи своју да би се осећала сигруније.