Кинески председник упозорава на други талас короне: Обавезан карантин за све случајеве заразе и њихове контакте

NovostiOnline

четвртак, 09. 04. 2020. у 11:11

Кинески председник упозорава на други талас короне: Обавезан карантин за све случајеве заразе и њихове контакте

Фото ЕПА ANTONIO BAT

Кинески председник Си Ђинпинг упозорио је на нове тешкоће и изазове и ризик од другог таласа заразе. Кина због тога уводи нове мере
Кинески председник Си Ђинпинг упозорио је на нове тешкоће и изазове и ризик од другог таласа заразе. Кина због тога уводи нове мере.


Си Ђипинг је у среду, на седници врховног тела Кинеске комунистичке партије - Сталног одбора политбироа рекао да се, услед растућих притиска на светску економију, нестабилни и несигурни фактори повећавају, преноси Ројтерс.


„Нове тешкоће и изазови су се појавиле због обнове и покретања рада у Кини и економског и друштвеног развоја“, рекао је Си.


Он је тражио од надлежних да пажљиво надгледају увезене случајеве из иностранства и спрече избијање новог таласа земљи.


НОВЕ МЕРЕ ЗБОГ АСИМТПОМАТСКИХ ПРЕНОСИОЦА ВИРУСА


Кина, у којој је епидемија вируса корона прошла, донела је нове мере како би спречила да асимптоматски преносиоци вируса изазову други случај инфекције.


Иако број новозаражених опада од врхунца у фебруару, када је Кина изоловала неколико градова, власти позивају на континуиран опрез због страха од новог таласа заразе.


Од 63 нова случаја, 61 су путници који долазе у Кину из иностранства.


Осим импортованих случаја, брига кинеских власти су и асимптоматски случајеви, људи који преносе вирус а немају никакве клиничке симптоме као што су температура или кашаљ.


У среду је пријављено 56 нових асимптоматских случаја тако да је укупан број таквих случајева које кинески медији зову и „прећутни преносиоци“ порастао на 657, преноси Танјуг писање Ројтерса.


Због тога су донете нове мере. Здравствене установе морају да пријаве асимптоматске случајеве у року од два сата од открића. Локалне владе морају онда да идентификују све познате блиске контаке у року од 24 сата.


Асимптоматски пацијенти биће смештени у колективни карантин 14 дана и рачунаће се као потврђени случајеви ако почну да показују симптоме. Такође, у двонедељном карантину ће бити и њихови блиски контакти.


Почетком недеље појавила се и нова функција на мобилној платформи „ВиЧет“ која омогућава људима да провере да ли су икад седели у возу или авиону поред неког асимптоматског преносиоца вируса који је касније постао потврђен случај.


Кинеске здравствене власти раније су упозориле да ће око две трећине асимптоматских пацијената касније развити симптоме инфекције вируса корона.


rs.sputniknews.com