ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ИЗЈАВА Јаздана Јазданпана, шефа одељења за инфективне болести у париској болници "Биша" у којој су лечени први случајеви короне на француском тлу, да више од 80 одсто пацијената на реанимацији млађих од 50 година болује од претеране гојазности, изазвала је велико интересовање у јавности.

У среду су изнети и први званични подаци националног регистра, који поткрепљују ту теорију. Према овој статистици, чак 83 одсто пацијената на реанимацији има проблем с килограмима. Разлика је очигледна, ако се зна да је само 15 одсто укупне популације у земљи гојазно.

То важи и за оне с претераном килажом, али и за оне који имају тек мало повећану тежину. У ризичној групи су сви они који имају индекс телесне масе већи од 25. Овај прорачун се добија када се телесна маса особе у килограмима подели са квадратом висине у метрима. У теорији, ко је, на пример, висок 1,80, не би смео да буде тежи од 81 килограмa (81 подељено са 1,80 на квадрат). Ипак, мисли се углавном на веће вредности.

У Ници, просечни индекс пацијената на реанимацији тренутно износи 29. Међу њих 40, 95 одсто су гојазни или дебели, али је то често комбиновано и са високим притиском и дијабетесом. У Монпељеу, половина хоспитализованих на реанимацији има претерану дебљину, с индексом између 35 и 40.

ЗАРАЖЕНА ПОСАДА НА НОСАЧУ АВИОНА ЧАК четрдесетак чланова посаде француског носача авиона "Шарл де Гол" показало је симптоме компатибилне вирусу корона, саопштило је министарство војске ове земље. Они су изоловани и у среду је послат тим да над њима изврши тестове. Због свега, брод је из Атлантика превремено кренуо у своју матичну луку Тулон. Из министарства су саопштили да међу потенцијално оболелима нема тешких случајева.

Француско министарство здравља је још од средине марта скренуло пажњу свима који имају индекс гојазности већи од 40, да могу да затраже боловање.

Здравствене власти, међутим, упозоравају да ипак не треба доносити преране закључке, истичући да је често одједном помешано више отежавајућих фактора, међу којима су и срчана обољења, хипертензија, шећерна болест.

До сличних података, када је реч о повећању ризика за гојазне у епидемији вируса корона, дошли су и у САД, где чак близу 40 одсто популације кубури с вишком килограма.

Студија извршена у Великој Британији показала је да 72 одсто особа које се налазе на реанимацији спада у групу гојазних или дебелих. Од тога, 32 одсто је имало индекс од 25 до 30.

Генерални директор француске Здравствене службе Жером Саоломон је потврдио да гојазност, па чак и вишак килограма, представљају отежавајући фактор и такве особе из предострожности позвао да брзо сигнализирају погоршање свог стања с првим знацима тешкоће дисања.