АМЕРИКА је оставила најцрњи дан иза себе јер је забележен рекордан број мртвих у једном дану - 1.736. Од почетка пандемије умрло је 12.857 особа.

И у Њујорку, епицентру вируса у САД, забележен је најсмртоноснији дан од почетка пандемије јер је регистрован 731 нови смртни случај, а укупан број преминулих попео се на 5.489, рекао је новинарима гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо. Међутим, градске службе упозоравају да је тај број већи јер свакодневно у домовима умире 200 Њујорчана, а њихова смрт се не евидентира у званичне податке, јер нису тестирани.

Процене су да би овај амерички град могао да по трагичним последицама епидемије претекне највеће европско жариште Италију. Већ сада се болнице широм Велике јабуке све теже боре са налетом заразе.

- Свим пацијентима који долазе потребан је кисеоник, а некима и респиратор. Само у периоду од 12 сати морали смо да ставимо 14 пацијената на респиратор - каже лекар Џон Маршал из болнице "Мејмонидис" у Бруклину.

Више од 300 болница је још пре две недеље изразило забринутост због предугог чекања резултата тестова, недостатака медицинског особља и опреме. Ти проблеми присутни су широм земље, не само у Њујорку.

ВЛАСНИК "ТВИТЕРА" ДАЈЕ МИЛИЈАРДУ Оснивач и власник "Твитера" Џек Дорси ће дати милијарду долара за борбу против пандемије вируса корона. Дорси је објаснио да сума представља 28 одсто његовог богатства, а да би обезбедио милијарду долара постепено ће продавати акције своје друге компаније "Сквер", специјализоване за дигитално плаћање. Дорси је према наводима Форбса "тежак" 3,3 милијарде долара.

- Болница "Бомонт" остаће без маски Н95 за мање од три дана. Друга, "Хенри Форд" за мање од четири, а Медицински центар Детроита за мање од 10 дана. Сва три здравствена система остаће без заштита за лице за мање од три дана, а без хируршких одела за мање од шест дана - упозорила је гувернерка државе Мичиген, Грецен Витмер у свом "одбројавању дана".

Амерички председник Доналд Трамп, међутим, тврди да савезна влада има 8.675 респиратора, доступних америчким државама, а да ће још 110.000 респиратора бити испоручено наредних недеља, у случају да затребају у будућности. Трамп чак тврди да ће САД моћи да помогну другим земљама.

Он је поновио да се САД можда приближавају врхунцу пандемије, али и да он жели да се америчка економија што скорије отвори према остатку света.

У ситуацији када је више од 10 милиона Американаца за само две недеље остало без посла, болничко лечење у епидемији за оне без здравственог осигурања може да кошта између 42.486 и 74.310 долара. Усвојен је пакет помоћи од 2.000 милијарди долара за санирање последица вируса из кога ће болницама бити покривени трошкови. Тестирање је бесплатно.

Иначе, до пре неколико недеља власти у многим америчким градовима и државама настојале су да смање употребу пластичних предмета за једнократну употребу, али са пандемијом у САД јавио се страх да би употреба предмета за вишекратну употребу са истом наменом могла да поспеши ширење вируса. Тако су у неким државама укинуте или се најављује укидање ових забрана.