ЛИ ШАОЛИ задњих дана уређује продавницу аутомобила у Вухану чија је власница, бринући се да има довољно дезинфицијенса и заштитне опреме за дугоочекивано поновно отварање.

Родни град те 49-годишњакиње у среду ће напокон почети да укида карантин која је на више од два месеца заточио милионе људи након што је то индустријско средиште постало епицентар глобалне пандемије новог вируса корона.

Прочитајте још: Живот у Кини се враћа у нормалу: Након 76 дана изолације поново може да се ИЗАЂЕ ИЗ ВУХАНА

Грађанима ће бити допуштено да напусте град друмским, железничким или ваздушним путем, а своја врата поновно ће отворити већи број не-есенцијалних предузећа, у првим назнакама какав би живот могао бити након карантина.

КАРАНТИН ЈЕ УКИНУТ, АЛИ ПРОБЛЕМИ ТЕК СЛЕДЕ

Ипак, разговори са становницима сугеришу да то неће бити нимало једноставно.

Многи се још нису опоравили од ожиљака које је оставила епидемија с обзиром на то да је у Вухану било забележено 61 посто од укупно 81.708 заражених у Кини, по службеним подацима.

Неки збрајају трошкове дуге економске неактивности, док се други и даље боје заразе, посебно од асимптоматских пацијената, и оклевају да изађу из домова.

Није такође јасно шта кинеска влада планира да учини како би се живот у граду обновио, како ће обележити ту „велику несрећу”, како је називају грађани, и хоће ли се учинити више како би градске власти преузеле одговорност за озбиљне размере епидемије.

Градске власти Вухана нису одговориле на упит за коментаром.

- Кад сам чула да се укида карантин, нисам била посебно срећна - рекла је Гуо Ђинг, која води телефонску линију за помоћ женама суоченима с дискриминацијом на радном месту.

- Заправо сам била јако узнемирена. Има пуно питања за која нисмо сигурни да ће моћи да се реше: запосленост, хоће ли пацијенти имати дугорочне последице, а када је реч о онима који су умрли, како ћемо их се сећати? - пита се Ђинг

ВИРУС ПРЕТИ ИЗУМИРАЊЕМ НЕКИХ ПРЕДУЗЕЋА


Свуда се може наићи на подсетнике на то да је борба против вируса у Вухану далеко од завршене.

Високе баријере окружују многе стамбене комплексе, са упозорењима на улазним вратима којима се од људи тражи да покажу зелене здравствене ознаке на својим телефонима или документе који показују да имају оправдан разлог за излазак. Мало шта упућује на то да ће таква ограничења ускоро бити укинута.

Премда су трговине и ресторани почели да се поновно отварају у великом делу земље, у Вухану хиљаде су и даље затворене.

- Постоји велик притисак, наравно - казала је Ли, додајући да се сматра срећном што је могла да настави исплаћивање плата током карантина.

(index.hr)