ОД данас па до краја санитарног ванредног стања у Италији Влада је затворила луке јер се више не могу сматрати сигурним за пристајање бродова невладиних организација због недостатка неопходних средстава за спашавање на мору и пружања помоћи, најмање, све до 31. јула, када истиче важност прописаног Декрета и претпостављеног датума за истицање санитарног ванредног стања а који је ступио на снагу 31 јанура ове године.

Прочитајте још:Све већи број жртава вируса корона у Великој Британији: Број преминулих порастао на скоро ШЕСТ И ПО ХИЉАДА

Ту одлуку је донела Влада на основу препоруке Министарстава за инфрастуркуру, спољних послова, здравља и унутрашњих послова.

Италијанске луке, објашњава се у саопштењу одлуке, не поседују више средства која би омогућила пружање помоćи бродским јединицама са страним заставама.

Укратко, италијанске луке се „не могу више сматрати сигурним на читавој територији где се води борба против једног од најтежег ванредног санитарног стања и Италија није више у стању да пружи пријем било коме“. Таква одлука је предвиђена и по интернационалним нормама, конвенцијама и трататима који регулишу понашање на мору и у навигацији.

И није случајно што је дoкумент изашао баш у овим сатима када, најмање два дана, на вратима италијанских територијалних вода „куца“  брод невладине организације „Алан Курди“ немачке Сеа Еyе. На броду се налази 150 миграната који су покупљени у двема операцијама у централном Медитерану и сумња италијанских власти је, да би у року од неколико дана, немачка невладина организација затражила званично улаз у Италију. То неће бити могућно: италијанске луке се не могу сматрати сигурне и не могу угостити било кога у овом часу.

И уочи сезоне лепог времена и претспостављеног повећање протока миграната било би веома опасно за Италију да покрене било какву гигантску машинерију за њихов пријем, чак и за мала искрцавања у једном тренутку као што је овај ванредног стања од корона вируса. Нити би власти могле да обезбеде структуре које би угостиле мигранте у карантину.