ДОК убрзано раде на развоју вакцина, на десетине научних тимова широм света истовремено тестирају да ли постојећи лекови могу да помогну у борби против новог кора вируса, САРС-КоВ-2. Огромна већина експерата, окупљених око најмање 68 пројеката са циљем да дођу до цепива "типују", наиме, да није неопходно, барем у моменту кад оболелима време цури, тражити нови лек, него да постојеће супстанце могу да буду итекако моћно оружје у борби против ове заразне болести.


Лекари и пацијенти, добили би на времену, па би на десетине хиљада живота могло да буде спасено. Предност овакве стратегије борбе са опаким непријатељем је и у томе што су већ развијени и одобрени лекови јефтинији, будући да се дуготрајне клиничке фазе скраћују, или сасвим изостају.


Чак иако би се током године нашла одговарајућа вакцина, масовна вакцинација мало је вероватна одмах потом, оцењује Немачко фармацеутско удружење ВФА.


Третирање постојећим лековима или новим препаковањем њихових активних састојака да би се што боље одупрли корона вирусу, за сада је најреалнија скорија алтернатива месецима изолације и социјалне апстиненције.


Тренутно се три групе лекова тестирају на њихову ефикасност у односу на нови коронавирус САРС-ЦоВ-2. Антивирусни лекови блокирају умножавање вируса и(ли)спречавају њихов улазак у плућне ћелије. Антивирусни лекови су развијени, на пример, против уобичајеног грипа, хепатитиса Це, али и ХИВ, еболе и, најважније за ову причу, против две болести САРС или МЕРС, такође изазваних корона вирусима. Тестирају се и познати лекови против маларије, чија је ефикасност против вируса тек недавно откривена.


Такозвани имуномодулатори би требало да ограниче обрамбене реакције тела, да се имуни систем не би обрушио на оболелог од Ковида-19 и тако га додатно, често животно, угрозио. Они се, иначе, користе за лечење артритиса или запаљенских болести црева.


Лекови за заштиту плућа спречавају, или барем смањују ризик од недовољне снабдевености плућа крвљу односно кисеоником. Развијени су лекови против често фаталне идиопатске плућне фиброзе, код које патолошко повећање везивног ткива између алвеола и околних крвних судова доводи до буквалног укрућења плућа. Дисање постаје површно и брзо, дах се скраћује, пацијент суво кашље до изнемоглости.


Лекови који су на првој линији одбране од новог корона вируса, несумњиво су они којима су успешно третиране болести изазване претходним корона вирусима.


И тешки акутни респираторни синдром (САРС) и респираторни синдром Блиског Истока (МЕРС) узроковани су корона вирусима. А нови патоген САРС-КоВ-2 сматра се варијантом патогена САРС из 2002. године.


Јапански лек против грипа, авиган, који садржи активни састојак фавилавир (у Јапану одобрен од 2014. године, а сада и у Кини) изазива прави збрку, пише немачки Дојче веле. Развила га је фармацеутска дивизија Фуџифилм Холдинга у Јапану. Овај антивирус, успешно је, 2016. године, коришћен против еболе у Гвинеји. По трврдњама кинеске владе, обећавајуће клиничке студије са авиганом, рађене су и у граду Вухану, епицентру новог корона вируса.


Немачки вирусолог Кристијан Дростен из берлинске Шарите клинике, описао га је као "обећавајући", после неколико тестова у Италији. Као предострожност, Јапан је, наводно, сакрио два милиона пакета авигана. Остале земље, попут Индонезије са око 270 милиона становника, али вероватно и Немачка, пишу тамошњи медији, већ су наручиле милион паковања таблета, иако су тестови далеко од завршетка.


И познати Бајеров лек против маларије рекоцин је, протеклих недеља, буквално подигао свет на ноге. Његов активни састојак хлорокин, раније коришћен као профилакса против маларије, последњих година, ретко се прописује. Налаз тестова,спроведених у Марсеју, за активни састојак хлорокин на ћелијским културама тврди да блокира умножавање новог корона вируса, "смањујући тако вирусно оптерећење пацијената у случају тежих болести". Лек се, зато,наводе лекари, може применити и антивирусно.


Тренутно се тестирају и неки други медикаменти против маларије са сличним активним састојком, хидроксихлороквином. Новартис и Санофи такође планирају да обезбеде милионе доза за лечење људи широм света, уколико ови лекови добију зелено светло.


Између вирусолога и заговорника хлорокина заподенуо се, међутим, прави рат. Дростен и његови истомишљеници, изражавају огромну забринутост због придавања великог значаја студији из Марсеја. И Министарство здравља САД, изразило је забринутост пошто је амерички председник Доналд Трумп говорио о употреби хлорокина у лечењу оболелих од Ковид-19.


Велике наде полажу се и у лек против ХИВ, са комбинацијом активних састојака лопинавир/ритонавир. Одговарајући медикамент калетра из америчке фармацеутске компаније ЕбВи већ се користи као експериментални у Кини, Тајланду и Сингапуру као терапија Ковид-19. Међутим, резултати нису сасвим јасни, па је пут још дуг и трновит.


Према Удружењу фармацеутских компанија заснованих на истраживању, разна антитела и имунотерапеутици се такође тестирају против новог вируса короне.


Поред тога, постоји велики број активних материја које се тренутно развијају или су већ одобрене, на пример против грипа, мултипле склерозе (МС), карцинома дојке, артритиса, астме, упале панкреаса или хепатитиса.


Сада се испитује и њихова ефикасност против САРС-КоВ-2.


Немачки конзорцијум, под вођством Немачког центра прималаца органа у Гетингену, такође планира клиничке студије са активним састојком камостат месилат. Ова активна супстанца, која је у Јапану одобрена за упалу гуштераче, инхибира ензим из ћелија плућа, неопходан за продирање вируса САРС-КоВ-2.


Да би се што брже разјаснила способност постојећих лекова за борбу против корона вируса најновије генерације, Европска агенција за лекове (ЕМА) апеловала је на компаније и истраживачке институције да спроведу заједничке, мултинационалне, координисане студије о пацијентима за њихове лекове.


Светска здравствена организација (СЗО) такође је недавно објавила опсежну студију, под именом "Солидарност". Ова студија, намерава да тестира четири лека у неколико земаља. Упркос конкуренцији, бројне водеће фармацеутске компаније заједно су развиле нове терапеутске лекове против Ковида-19. Они желе да ставе на располагање своје колекције молекула за које су већ доступни неки подаци о безбедности и начину деловања. За молекуле класификоване као обећавајуће, експерименти на животињама треба да почну најкасније за два месеца.


Сви стручњаци, међутим, упозоравају на могуће нежељене ефекте, нарочито код експериментисања без консултације са лекаром и апелују на људе да се нипошто не "лече" сами!


РЕКОЦИН "НА АНГРО"


До сада је лек Рекоцин, развијен 1930-их, произведен само на једној локацији у Пакистану. Немачка фармацеутска и хемијска група жели да што пре створи могућност за производњу активног састојка хлорокин у Европи и бесплатно донира лек владама. Немачки министар здравља Јенс Шпан већ је резервисао "велике количине" овог лека.


ЈОШ НИЈЕ ОДОБРЕН


У лабораторији, активни састојак ремдесивир, првобитно развијен против инфекције еболом, такође је имао утицај на корона вирусе вирусе САРС и МЕРС. Међутим, ремдесивир који је развила америчка фармацеутска компанија "Гилиад Сајенсиз" није званично одобрен ни у једној земљи. Клиничка испитивања ремдесивиром тренутно су у току у САД и Кини.


МОЋАН БЕ-СЕ-ЖЕ


НЕМАЧКИ истраживачи испитују да ли је кандидат за вакцину ВПМ1002, који су првобитно развили научници Института Макс Планк за инфективну биологију против туберкулозе, такође ефикасан у случају инфекције САРС-Ков-2. Студија великог обима треба да се уради у неколико клиника у Немачкој и обухватиће старије људе и здравствене раднике који су посебно у ризику од ове болести.


ВПМ1002 би на тај начин могао да помогне да се премости време док вакцина није посебно ефикасна против САРС Ков-вируса 2.


ВПМ1002 је заснован на вакцини званој "Бе-Се-Же", развијеној почетком 20. века. Студије на мишевима показују да ова вакцина не штити само од туберкулозе, већ и од респираторних вирусних инфекција. Као резултат, мишеви који пате од грипа имају мање вируса грипе А у крви ако су претходно вакцинисани. Зато су им и плућа мање оштећена. Према даљим истраживањима, вакцинација "Бе-Се-Же" такође повећава отпорност животиња на друге вирусе,попут херпес вируса типа 1 и 2. Такође постоје докази из Холандије и Велике Британије да је ова вакцина ефикасна и против новог вируса короне, јер, очигледно, активира имуни систем против вирусне инфекције.


ВПМ1002 садржи ослабљене бактерије сличне туберкулози. Они су генетски модификовани тако да их имунолошке ћелије могу боље препознати. Недавна истраживања показала су да ВПМ1002 такође може бити ефикасан у раку и спречава повратак тумора мокраћне бешике. ВПМ1002 је сигуран и ефикаснији од стандардне вакцинације, тврди Штефан Кауфман са Института Макс Планк.


- Поред тога, ВПМ1002 се може произвести најсавременијим производним методама - каже Адар Пунавала, произвођач и генерални директор Института за серум у Индији, једним од највећих произвођача вакцина у свету, који ради на изради ових вакцина и додаје да би милиони лименки могло да буде доступно у врло кратком року.