- ВЛАДА Сједињених Америчких Држава открила је свој презир према људском саосећању и глобалној солидарности тако што је одбила да укине драконске санкције Ирану и Венецуели током кризе вируса корона - изјавио је познати режисер Оливер Стоун.

Иран неизмерно пати због вируса корона јер је због наметнутих санкција једина земља на свету која не може да купи лекове потребне за борбу против пандемије, навео је Стоун у ауторском тексту за „Њујорк дејли њуз“.

Прочитајте још: ЦРНИ РЕКОРД у Француској од почетка епидемије: Скоро ХИЉАДУ И ПО мртвих и 11 хиљада заражених у само једном дану!

Холивудска легенда осудила је и одлуку Вашингтона да задржи, а у неким случајевима и повећа своје економске санкције према земљама попут Кубе, Венецуеле и Никарагве, док вирус корона оптерећује здравствене системе широм света.

У случају Венецуеле, америчка присила довела је до тога да Међународни монетарни фонд (ММФ) одбије захтев јужноамеричке државе за кредит од пет милијарди долара за помоћ у борби против пандемије.САД су појачале притисак на Каракас усред глобалне здравствене кризе, оптужујући владу за трговину дрогом и позивајући на „транзицијску владу" која би заменила председника Николаса Мадура.

Многонаграђивани филмски стваралац и активиста рекао је да је здравствена криза показала нехуманост спољне политике Вашингтона.

Прочитајте још: Заштитна одела се распадају као да су од папира: Шокантан снимак из француске болнице (ВИДЕО)

- Тренутна пандемија открива не само крајње неуспехе наше владе да заштити своје грађане, већ и дубоки недостатак људске пристојности у односима са другим земљама - јасан је Стоун.

Стоун је позвао на "озбиљно морално самопреиспитивање" у САД упозоравајући да је безброј живота угрожено уколико не буде "моменталне промене курса".

Иран је регистровао скоро 3.900 смртних случајева од вируса корона и 62.000 потврђених случајева заразе, према подацима Универзитета "Џонс Хопкинс".

Председник Хасан Рохани је рекао да је криза "сјајна прилика да се Американци извине ... и укину неправедне санкције Ирану".