Пацијенти у Њујорку, након масовног избијања Цовид-19, одупиру се да буду хоспитализовани јер имају страх да ће им се стање погоршати, јер су медицинске установе озбиљно претрпане случајевима овог вируса.

Њујорк је постао један од епицентара епидемије коронавируса у САД-у. Држава има више од 130.000 потврђених случајева као и 4.588 смртних случајева - што је више него у целој Кини, где је болест први пут пријављена.

Тешка ситуација оптеретила је локални здравствени систем и, за пацијенте, пријеми у болницу више личе на ноћну мору него спас.
Прочитајте још: У Великој Британији језиви биланс епидемије и даље У ПОРАСТУ: За 24 сата умрло 786 људи
Пацијенти имају добар разлог да буду озбиљно забринути за своје здравље током хоспитализације, с обзиром на претрпаност и ризик од инфекције у заједничким одељењима и прометним ходницима. Сугерисао је да би могло бити много сигурније да старији остану у старачким домовима, него што их шаљу у болницу.

Лекари делимично криве тешку ситуацију у којој се Њујорк нашао, у паници која се ширила међу локалним становништвом када је избијање тек било у раној фази и да би крива Цовид-19 могла да буде поравнана правилним социјалним дистанцирањем.

У почетку су се људи, који су "изгледали добро" и "без симптома", улетали у хитне службе тражећи тестирање на коронавирус - иако болнице још нису ни тестирале.

Они су и даље долазили наредних недеља, при чему су неки показали благе симптоме болести - упркос чињеници да су могли остати код куће и тамо се лечити - и тако су вероватно проширили болест на много више људи.