Психолошка штета биће једнака или чак већа од економске штете, упозорава италијански прихијатар Паоло Црепет, који сматра да се епидемија корона вируса сада се претвара у психолошку.


Спасиће се они који размишљају, који праве планове. Пошто се не можете кретати, барем померите мозак”, препоручио је психијатар у разговору за дневни лист Хуфингтон Пост.


Црепет сматра да нико не може релано рећи шта ће се догодити после епидемије, када и како ће се Италијани који не виде светло месец и по дана од почетка епидемије, вратити рутинском, нормалном животу.


Карантин је посао. Чини ми се јасним да постоје знакови узајамне нестрпљивости дела становништва. Родитељи против деце. Деца против родитеља. То је клима италијанских породица. Слажем се са филозофом Машимо Цачиари који је пресудио да је кућа постала пакао", сматра психијатар.


Црепет објашњава да до данас нисмо познавали свој дом, да, купили смо га, али га нисмо живели.


Пре Цовид-19 породицу су чинили људи који су устајали и одлазили у канцеларије, у компанију. Деца су морала да следе крути план пута: школа, настава музике, спорт, дружење у кући. Сада пролазимо масовно експериментисање, читаве породице су унутар четири кућна зида. Без икаквог сигурносног вентила”, каже он.


Према његовим речима, фрустрација боравка у кући већ се претвара у бес, а љутња има многа лица.


Не мислим да ће бити масакра унутар италијанских породица. Али садашње стање је велика патња за породице које се нађу оптерећене децом, парове који нису навикли да 24 сата буду заједно”, сматра Црепет.