Велика Британија могла би се суочити с више од 60.000 смрти од вируса корона и бити погођена јаче од било које друге земље у Европи, упозорили су неки од водећих стручњака, открива “Дејли Мејл”.

Истраживање научника са Универзитета у Вашингтону показало је да ће око 151.680 људи врло вероватно умрети од вируса широм континента, а само Велика Британија до јула би могла да забилежи 66.000 смртних случајева од болести ЦОВИД-19. То је готово половина (44 посто) од свих смртних случајева у Европи и три пута више од Италије (20.000).

Прочитајте још: Алармантно у САД, 370.000 заражених, више од 10.000 мртвих: Број жртава већи него у шест ратова заједно

Научници кажу како ће Британија вероватно бити најтеже погођена због недостатка кревета за пацијенте којима ће требати интензивна нега. Неспремност здравственог система Енглезе би, по њима, могао скупо да кошта.

Према истом моделу и Шпанија (19.000) ће као и Француска (15.000) забележити велике губитке.

ЈОШ СЕ НЕ ВИДИ ПРАВО СТАЊЕ?

Иако је већина европских земаља увела строге мере дистанцирања како би покушали да успоре ширење вируса почетком марта, Британија је ишла у другом смеру, блажим мерама, покушавајући да створи “групни имунитет”.

Упркос томе што је заиста у тој земљи број смрти мањи него у Италији и Шпанији, научници сматрају како разлог може да лежти и у чињеници да може да потраје и до три недеље пре него што оболела особа развије симптоме, разболи се и у најгорем случају премине.

Користећи локалне и међународне податке стручњаци су развили наведени модел који предвиђа очекиван број смртних случајева по земљама, а један од битних предуслова за тачну слику је тај колико је земља у стању да прихвати пацијената који захтевају интензивну негу.

Наиме, предвиђа се да ће бити потребно више од 100.000 болничких кревета у Великој Британији док их је тренутно доступно 17.765.

Иначе, пре само неколико дана Стивен Повис, лекар и директор британског НХС-а (службе здравствене заштите) прошле је недеље казао да ће крајњи исход, ако се број смртних случајева у Великој Британији задржи испод 20.000, “бити јако добар”. Казао је и како НХС ради свим силама како би омогућио већи број кревета за пацијенте који захтевају интензивну негу.

Према подацима санитарних служби, до сада је умрло 5.373 оболелих, а заражено је 51.608 особа, међу којима и премијер Борис Џонсон који је хоспитализован.

Он је раније казао да ће Велика Британија “победити” вирус корона ако људи остану код куће и ако буду следили владине смернице.