Италија у којој су производне активности смањене за 34 одсто због пандемије вируса Ковид-19, суочава се са кризом без преседана, а процењује се да ће више од 420.000 људи остати без посла током 2020. године.


Италијански државни Институт за статистику (Истат) процењује да ће финансијска ситуација услед пандемије корона вируса бити тежа него током светске економске кризе 2008. године.


Потрошња ће пасти за 9,9 одсто ако блокада због пандемије остане до јуна, наводи Истат и додаје да је због пандемије вируса Ковид-19 Италија смањила производне активности за 34 одсто.


Процењује се да ће у "кризи без преседана" 420.000 запослених у Италији остати без радног места ове године, од чега половина туристичких радника, саопштила је Унија италијанских привредних комора (Унионцамере).


Туризам, који је тешко погођен пандемијом вируса Ковид-19, веома је значајна привредна грана Италије и чини 13 одсто БДП-а те земље и 14,9 одсто од укупног боја радних места.


У Италији, једној од земаља које су најтеже погођене пандемијом строге мере општег карантина уз појачану контролу грађана биће на снази барем до 13. априла, а како је најављено, могуће је да ће бити продужене до почетка маја.