Рат за маске и респираторе: Европљани оптужују Американце да користе тактику “дивљег запада”

Бета

уторак, 07. 04. 2020. у 14:58

Рат за маске и респираторе: Европљани оптужују Американце да користе тактику “дивљег запада”

Маске су најтраженија роба / Фото Танјуг-АП

У време када земље широм света настоје да осигурају довољно медицинске заштитне опреме, савезници САД жалили су се на понашање Вашингтона који је преузимао или блокирао испоруке

С убрзаним ширењем пандемије Цовид-19 у свету, убрзава се и трка за медицинску опрему попут заштитних маски и рукавица, па поједине земље спречавају извоз већ наручене робе неопходне за борбу с корона вирусом, док су Француска и Немачка оптужиле САД да покушавају да преузму пошиљке намењене њима, преноси Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија.


У време пандемије, када земље широм света настоје да осигурају довољно медицинске заштитне опреме, савезници САД - од Европе до Јужне Америке - жалили су се на тактику "дивљег Запада" којом је Вашингтон преузимао или блокирао испоруке медицинских производа оригиналним купцима, наводи агенција Ројтерс.


Министар унутрашњих послова немачке савезне државе Берлин Андреас Гајзел рекао да је у Бангкоку "заплењена" пошиљка са 200.000 маски намењених Немачкој и да је преусмерена у САД, називајући то "чином модерне пиратерије".


Портпаролка америчке амбасаде у Тајланду рекла је да Влада САД није предузела ништа да преусмери залихе маски намењених Немачкој нити је имала сазнања о таквој пошиљци. Амерички председник Доналд Трамп у суботу је рекао да "није било чина пиратерије".


Док залихе опадају и земље се упуштају у, како је рекао један француски званичник, "глобалну потрагу за благом", владе нерадо допуштају да заштитна и друга медицинска опрема напусти њихове земље, указује ЦНН, истичући да многе владе такође тврде да имају проблема с осигуравањем залиха и да су цене које се траже претеране.


Бројни француски званичници претходних дана такође су говорили о потешкоћама у осигуравању испорука јер их други купци надмашују, навео је ЦНН, преносећи, између осталих, изјаве председника француских региона који су тврдили су да су амерички купци покушали платити кинеским добављачима три или четири пута више од уговорене цене како би се критична роба преусмерила.


У међувремену, додаје ЦНН, владе покушавају добити шта могу. Тако је прошлог месеца француска влада запленила све маске које се израђују у земљи што је зауставило извоз наручених пошиљки за редовне иностране купце. Такође, велика пошиљка наручених и плаћених респиратора за Шпанију није испоручена из Турске јер Анкара сматра да је то приоритет у лечењу турских пацијената.


Бразилска влада је такође тврдила да америчка потражња за маскама и респираторима онемогућава снабдевање другим земљама пошто САД шаљу велике теретне авионе у Кину како би допремили заштитну медицинску опрему.


Отимање за маске и респираторе створило је "луде куће" међу кинеским произвођачима, који уз огромне профите снабдевају оног ко највише и најбрже плати, написао је Гардијан.


Произвођачи маски и респиратора захтевају да им се исплати у целини пре него што производи напусте фабрику, рекао је текстилни брокер са седиштем у Шангају Мајкл Кроти. Он наглашава да фабрике добијају наруџбе од људи за које никада раније нису чули, влада, градова, болница, дистрибутера и приватних компанија. "То је права лудница", казао је.


Компаније које су брзо промениле производне линије за израду маски траже, како наводи британски лист, 50 одсто приликом наруџбе, а осталих 50 одсто пре него што маске напусте фабрику.


Француски и немачки званичници оптужили су САД прошле седмице да су користили тактику "дивљег запада" да би их надмашили, али Кроти сматра да је то било надметање у стилу "сви против свих".


Док се неке земље труде да нађу заштитну опрему у борби против пандемије, Финци седе на завидним залихама медицинске опреме и средстава, као и потрепштина за преживљавање јер Финска никада није престала да прави залихе после Хладног рата, написао је Њујорк тајмс.


На залихама, која се сматрају међу најбољим у Европи, ускладиштена је не само медицинска опрема, већ и уље, житарице, пољопривредни алат и сировине за прављење муниције. За време Хладног рата велике залихе медицинске и војне опреме, горива и хране имале су и Норвешка, Шведска и Данска, али су током година напустиле идеју складиштења. Али не и Финска, чија је припремљеност истакла значај државних залиха и открила рањивост других земаља.


Иако је из године у годину на попису најсретнијих нација Финска високо рангирана, њен положај - близина Русије с којом је ратовала - трговина преко Балтичког мора, као и лекције из историје научили су нацију од 5,5 милиона становника да се припреми за најгоре. "Финска је нордијска нација увек припремљена за велику катастрофу или Трећи светски рат", рекао је Магнус Хакенстад, научник са Норвешког института за одбрамбене студије.


Пре две недеље када су забележени случајеви корона вируса у тој земљи Министарство за социјална и здравствена питања наложило је да се похрањене маске, иако старе али у функцији, шаљу у болнице широм земље.


Мало је јавно доступних података о броју маски и осталих потрепштина које Финска има или где се тачно складишта налазе. Иако се детаљи чувају као државна тајна, власти су потврдиле да се залихе држе у мрежи објеката раширених по целој земљи и да је постојећи систем на снази од 50-их, што је оцењује Њујорк тајмс, Финску поставило у солиднији положај за суочавање са пандемијом.