У околностима убрзаног раста оболелих од короне, британски лекари упутили су допис извесном броју старијих пацијената, који болују од тешких болести, да ставе потпис на документ којим се одричу права на реанимацију у случају да оболе и од корона вируса.


У писму се наводи да они који су га добили треба да попуне формулар, којим потврђују да се одричу права на оживљавање, уколико се њихово стање, већ тешко због хроничних и тешко излечивих болести, искомпликује као последица корона вируса.


"Нећемо вас напустити, али морамо да будемо искрени и реални", наводи у писму.


Лекари болнице у Мастегу у Велсу навели су да постоје и "бенефити" од попуњавања формулара - прво, у случају да се њихово стање погорша због цовид-19, њихов лекар, пријатељи и чланови породица знали би да не морају да позову Хитну помоћ, а друго, како се наводи, оскудни медицински ресурси могли би да буду пружени младима и онима са већом шансом за оздрављење.


Један пацијент је навео да је писмо учинило да се осећа безвредним, пренео је синоћ ББЦ.


У писму се наводи и да би лекари "у идеалним условима" овакав разговр о томе обавили лично, али да су се определили за писмо из бојазни да су они којима је упућено већ заражени короном, али да спадају у асимптоматичне.


Једна пацијенткиња која иначе болује од канцера каже да је писмо доживела као "упозорење на смрт".


Према наводима листа Гардијан, писмо је послато малом броју пацијената, а лекари су се у међувремену извинили.