Влада Кеније увела је непоходне превентивне мере како би спречила ширење епидемије корона вируса, као што су забрања кретања од 19 часова до 6 ујутру, укинут је градски и међуградски превоз и затворени тржни центри, каже за Танјуг Стефан Топаловић, Београђанин који неколико година живи са породицом у Најробију.

Званичан број оболелих у Кенији је 158, преминуло је 16 особа, а излечене четири, али су примењене веома рестриктивне мере, како би се ширење корона вируса држало под контролом.

Прочитајте још: “Сигурно ће се разболети 60 до 70 одсто”: Доктор Тиодоровић открива да ли има потребе за полицијским часом од 24 сата

Грађани су, истиче Стефан, врло дисциплиновани, иако су сви, без изузетка, уплашени за здавље и живот, свој и својих ближњих.

"Мислим да је веома импресивно видети да скоро сви људи, у земљи која има више од 50 милиона становника, поштују сва правила која имају за циљ да оболелих буде што мање," каже саговорник Танјуга.


“Банке су обезбедиле проток новца онлајн и на банкоматима. Апотеке, продавнице и пекаре раде пуним капацитетима. За сада нема несташица намирница и делује као да ће бити довољно свега што нам је потребно,” каже Стефан.

"Овде је ситуација релативно добра, с обрзиром на околности," објашњава Стефан.

Стефанова супруга Андреа, која је у другом стању, затекла се у Београду.

“Требало је да дођем у мају, па да се заједно вратимо у Најроби, али су наши планови, за сада, одложени. Жао ми је само што нисам уз њу сада када сам јој најпотребнији” каже Стефан и додаје да се нада ће ће се све окончати што пре, а до тада:

“Чувамо се колико је то у нашој моћи и надамо се најбољем”.