ИАКО нема ванредног стања, Немци су због вируса корона свели контакте на минимум. Нема јавних окупљања, људи држе дистанцу. Продавнице раде и добро су снабдевене, кубури се једино са тоалет папиром. Ко год може, ради од куће, а држава плаћа до 67 одсто плате мајкама, које морају да остану у стану да би бринуле о деци.

Ово је, у најкраћем, рапорт Чачанке Јелене Јосиповић, стоматолошке сестре из Магдебурга, града у покрајини Саксен Анхалт. Иако мастер комуникологије, Јелена није могла у Србији да нађе посао у струци, па је три године покушавала да започне живот у Немачкој. Почетком године добила је све неопходне дозволе и почела да ради. Само за добијање визе требало јој је 19 месеци. Таман кад је помислила да је средила живот, Немачку је, као и читав свет, снашла корона.

- Већи део привреде је стао - каже нам Јелена. - Иако тврде да индустрија ради, највећи проблем имају мала предузећа, која се углавном затварају. Људи најчешће раде од куће. Неки примају и до 100 одсто плате.

Наша саговорница сведочи да је од проглашења пандемије затворен готово цео услужни сектор. Не раде кафићи, фризери, тржни центри, нема спортских догађаја, а ресторани раде само доставу или спремају храну за понети.

ПРОБЛЕМ И ПРВА ПОМОЋ - У СУБОТУ сам се пешице враћала кући са докторком са којом радим - прича нам Јелена. - Чуле смо како неко запомаже. Угледали смо старијег човека, који је пао. Као људи, али и као медицинари, потрчале смо да помогнемо, када је неки Немац пролазник почео да виче да не прилазимо и да га не додирујемо рукама. Ипак, нисмо послушале савет, помогле смо. Људскост, ипак, мора бити на првом месту.

- Радње су добро снабдевене, али у супермаркетима често можете да чујете касирке како гласно коре муштерије које купују више него што им је потребно. На почетку кризе продавнице су биле опустошене, недостајало је воће, поврће, месо и незаобилазни тоалет папир, којег недостаје и данас. Занимљиво је да је корона довела и до поремећаја на тржишту рада. Тренутно су нон-стоп отворени конкурси за курирске службе, јер се велики број људи одлучио да тргује онлајн и да им роба стиже на кућну адресу.

Јелена ради у стоматолошкој ординацији, у којој, како каже, сва четири доктора регуларно раде. Од прошле недеље су увели строже мере заштите, па на већ обавезне маске и рукавице морају да носе и визире од плексигласа.

- Кад је реч о болницама, овде немају довољно медицинара. О томе се стално причало, све док није стигла корона. Сада су лекари под великим притиском, а то најбоље осећају грађани, поготово ако ових дана треба да иду код неког специјалисте - каже Јелена.


У целој покрајини, закључно са недељом, било је око хиљаду оболелих. Овај град нема српску заједницу, тако да никаквих миграција није било. Јелена каже да су наши земљаци углавном наставили да раде, осим сезонаца, који су остали без посла и вратили се кућама.