Свет пред ПРЕОКРЕТОМ у борби против короне: Научници овако нешто никада нису видели, напредак је муњевит

Novosti Online

понедељак, 06. 04. 2020. у 21:40

Свет пред ПРЕОКРЕТОМ у борби против короне: Научници овако нешто никада нису видели, напредак је муњевит

Фото: Depositphotos

Тренутно се невероватном брзином развија неколико вакцина широм света, а у току су испитивања на животињама

НАУЧНИЦИ у Аустралији започели су тестирање двепотенцијалне вакцине против вируса корона у лабораторијским испитивањима које је научназаједница оценила као прекретницу у борби с вирусом. Вакцинекоје су израдили УниверзитетОксфорд и америчка компанија “Inovio Pharmaceutical” Светска здравствена организација одобрила је за тестирање на животињама, преноси ББЦ.

Аустралијска национална научна агенција процениће делују ли вакцине и јесу ли сигурне за људе.

Прочитајте још: Да ли ће антитела одлучивати о слободи: Прети ли нам после короне сценарио као из апокалиптичних филмова

Прво испитивање на људима одржано је јој прошлог месеца у САД-у, но прескочена је кључна фаза тестирана на животињама.

Тренутно се невероватномбрзином развија и неколико других вакцина широм света но Аустралијска организација за научнаи индустријска истраживања(ЦСИРО) истиче како су ово први свеобухватни предклинички тестови у којима се користе животиње.

СКРАТИЛИ ПОСТУПАК НА САМО НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ

Научници кажу како је брзина у развоју вакцине и ниво глобалне сарадњебез преседана. - Обично је потребно око једне до две године да се дође до ове тачке и то смо заправо скратили на раздобље од неколико месеци - појаснио је др. Роб Гренфел из ЦСИРО-а новинарима у четвртак.

Последњих је дана тим аустралијске Агенције дао је узорке вакцина фереткама (блиским сродницма ласица) за које је доказано да реагују на Сарс-ЦоВ-2 као и људи.

У свету постоји најмање 20 вакцина у развоју, а Агенција тестира двекоја је одабрала глобална организација који надгледа већину овог истраживања, Коалиција за иновације епидемиолошке спремности.

СТВАРА ИМУНИТЕТ УМРТВЉЕНИМ ВИРУСОМ

Универзитет у Оксфорду је развио тзв. векторскувакцину која користи “неисправан” вирус да би увео протеине ​​вируса корона како би изазвао одговор имуног суистемаи тако створио имунитет као да је особа преболела Цовид-19-.

- Али они (умртвљени вируси) се не могу разможавати … тако да не постоји могућност да се разболе путем ове вакцине -рекао је проф. Тревор Дру, директор Аустралијскелабораторије за заштиту животиња у Викторији, где се спроводе испитивања.

КОДИРА ПРОТЕИНЕ ВИРУСА У ИМУНИТЕТ

Другу вакцину– ону америчке фирме Иновио – описао је као “прилично различиту, али без обзира на то, прилично узбудљиву”. Осмишљено је тако да кодира одређене протеине ​​ корона у имуни систем, подстичући ћелијетела да стварају те протеине ​​пре него што имуни систем реагујена њих.

- Овоме је врло је важно приступити из различитих углова. То нам даје најбоље шансе за успех - рекао је.

РЕЗУЛТАТИ ВЕЋ У ЈУНУ, АЛИ…

Прве резултате испитивања на животињама научници очекују већ у јуну. Ако буду успешне, вакцинеби се затим могла наћи у другој фазитестирања, у клиничким испитивањима.

У тој фази би се трка за вакциномкоје би могло сузбити пандемију и његову коначну дистрибуцију могла убрзати, али стручњаци упозоравају да ће и даље требати најмање 18 месеци како би се испунили елементарни стандарди којима се проверава сигурност и делотворност вакцине.

На пример, вакцинаса Универзитета Оксфордиспитују и другелабораторије на засебној животињи.

“ПРИЛИЧНО САМ ОПТИМИСТИЧАН’

- У развој сваког потенцијалневакцине против вируса корона заправо је укључено низ фирми, организација и институција јер ниједна од њих не може да је развијесама - рекао је др. Гренфел.

Али каже како је прилично оптимистичан, пре свега због нивоа глобалне сарадње.

- Ово је невероватнасарадња између академског, јавног, али и приватног сектора на путу до успеха“, закључио је.

(net.hr)