У Италији се тренутно користе два различита теста за утврђивање да ли је особа заражена вирусом корона или не, један је серолошки а други је тампон, молекуларни, а та два различита теста показују две различите ствари у различитим временима.


Серолошки тестови су налази крви помоћу којих се брзо може утврдити је ли особа већ заражена вирусом корона, да ли се опоравила и може ли се вратити у нормалан живот без ризика да се разболи или зарази друге људе.


Тим поводом Министарство здравља упозорава да серолошки тестови не могу заменити молекуларни тест, то јест тестирање тампоном, јер нису поуздани за дијагнозу.


Професор Сергио Росати, специјалиста за заразне болести животиња на одсеку за ветеринарство Универзитету у Торину (где је у току рад на изради поузданог италијанског теста за откривање заразе), објашњава разлику између серолошког теста и тампона.


По његовим рецима серолошки тест служи да се открију антитела која сваки појединац производи као одговор на инфекцију. Дакле, серолошки тестови говоре да ли је особа прошла инфекцију и да ли је могла бити заштићена.


"Али серолошки не може заменити брис то јест тампон, јер класификује заражене тек кад је већ касно за изолацијом пацијента.", каже он.


Тампон анализа која је врло осетљива и утврђује се, показује да ли је неко позитиван у првом делу болести, када имунолошки систем још није у стању произвести ефикасан одговор.