Грчка предлаже: Чланице ЕУ да заједно откупе патент за вакцине

Танјуг

06. 04. 2020. у 23:20

Грчка предлаже: Чланице ЕУ да заједно откупе патент за вакцине

Depositphotos

Грчка је предложила да државе чланице ЕУ заједно откупе права на патент за вакцине против Ковид-19 и брзе тестове који су у фази развоја како би се осигурало да, уколико буду ефикасне, буду брзо дистрибуиране онима којима је то потребно широм блока
Грчка је предложила да државе чланице ЕУ заједно откупе права на патент за вакцине против Ковид-19 и брзе тестове који су у фази развоја како би се осигурало да, уколико буду ефикасне, буду брзо дистрибуиране онима којима је то потребно широм блока.


У чланку објављеном у немачком дневнику "Франкфуртер Алгемајне Цајтунг" (ФАЗ), грчки премијер Кирјакос Мицотакис је рекао да је проналажење решења за брзу дистрибуцију вакцине, када буду на располагању, тешко, али хитно, пренео је Ројтерс.


Најмање рад на 20 вакцина против Ковида-19 је у току, од којих многе субвенционишу поједине владе или добротворне организације, рекао је он за ФАЗ.


Идеално би било да се, након што се докаже њихова ефикасност, вакцине дистрибуирају што је брже и поштеније, могуће уз прихватљиву цену, казао је Мицотакис.


Куповином таквих права на патенте била би омогућена глобална иницијатива за даљи подстицај фармацеутских компанија да даље истражују и развијају и осигурано да је новац европских пореских обвезника разумно потрошен, навео је грчки премијер.


Предлог је недавно изнео Елиас Мосиалос, професор здравствене политике на Лондонском факултету економије, који је постављен за представника Грчке у међународним разговорима о борби против корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)