Аустрија одмах после Ускрса попушта драстичне мере у борби против корона-вируса. Биће отворене мале радње, док би од почетка маја требало да се отворе све продавнице и фризерски салони. Досадашње мере дају резултате.


Канцелар Себастијан Курц је саопштио да ће од 14. априла бити отворене мале радње као и велики маркети у којима се продају грађевински материјали или опрема за баште. Од првог маја би затим требало да се отворе тржни центри, све остале продавнице као и фризерски салони. Хотели, ресторани и кафићи би могли да се отворе тек средином маја.


Ограничења у кретању грађана ће пак бити продужена до краја априла. Већ сада је у Аустрији обавезно ношење заштитне маске при одласку у супермаркете и дрогерије, а од идућег понедељка ће то правило бити проширено и на јавни превоз.


Брза и рестриктивна реакција нам сада даје могућност да брже изађемо из кризе“, рекао је Курц. „То важи само ако се сви надаље стриктно придржавају мера и ако се држимо заједно као до сада.“


Курц је посебно с обзиром на ускршње празнике замолио људе да избегавају окупљања и држе одстојање. „Останите са људима са којима заједно живите“, рекао је канцелар.


Тиме је Аустрија међу првим европским земљама која ће попустити мере борбе против пандемије већ од следећег уторка, када прођу ускршњи празници. Сличне мере, додуше без прецизног плана, најављене су и у Данској, а помињу се и у Чешкој.


Мере које је увела Аустрија се последњих дана одржавају и у статистикама – број регистрованих случајева корона-вируса расте полако, број људи којима је потребна интензивна нега се не повећава. Према последњим подацима је у Аустрији било 12.000 регистрованих случајева вируса, од суботе број оних који су оздравили надилази број нових регистрованих зараза.


Извор: Дојче веле