(Од сталног дописника: ПАРИЗ)

КЛИНИЧКА слика у Француској се поправља. Ипак, стручњаци позивају на опрез, јер је ситуација и даље веома тешка, а лепо време и почетак ђачких распуста многе су, истовремено, извели на улице и у паркове, и поред позива власти да се током карантина остане у кућама.

Према најновијим подацима објављеним у недељу увече, забележен је много мањи раст и смртних случајева, и новооболелих, и пацијената који су смештени на реанимацију. У региону Великог истока, који обухвата Алзас, Лорену, Шампању и Ардену, и где се налази једно од жаришта, број пацијената у болницама је, чак, по први пут опао: у недељу је било хоспитализовано укупно 4.702 болесника, а у суботу 4.712.

Укупно, број болесника на лечењу у француским болницама порастао је за 748, и у недељу је износио 28.891.

На реанимацији је у недељу у целој земљи било 6.978 пацијената. Са апарата је скинуто 250, а прикључено 390. Дакле, број се повећао "само" за 140. То је шести дан за редом да се бележи смањени раст у овом домену. Ове бројке су претходних дана, суцесивно, уназад, износиле 176, 263, 382, 452, 458, 475...

То јасно показује смањени притисак на болнице, нарочито у париском региону и на истоку земље, који су и највише притиснути епидемијом.  Ипак, здравствене власти истичу да ће о тенденцији опадања епидемије и притиска на болничке капацитете моћи да почне да се говори тек онда када број новоприкључених на респираторе буде мањи од оних који буду скинути с ових апарата.

У недељу је број преминулих у болницама повећан за 357, што је мање него дан раније када је повећање износило 441. Дан пре тога, било је 558 више преминулих... То, такође показује тенденцију смањивања. Укупно преминулих у болницама сада има 5.889. Томе се, последњих дана, међутим, сукцесивно додају подаци из старачких домова, али оном брзином којом пристижу. Тако је утврђено да је у овим установама од почетка епидемије 1. марта до данас преминуло бар 2.189 људи, што укупну бројку преминулих од вируса корона пење на 8.078. То је за 518 више него дан раније. У петак је то повећање износило  1.053... Али, овај број не показује тенденцију, јер се статистици тек придружују неке установе.

Коначно, према болничким подацима укупно је регистровано 70.478 оболелих, што је "свега" 1.873 више него претходног дана, и представља најмањи пораст још од 22. марта. То је она статистика која се овде пратила од почетка, и која показује тенденцију. Касније су додати и подаци из старачких домова, па је сада, с тиме, укупни број регистрованих инфицираних 89.953, али и то је пораст за "само" 3.521 оболела.

Истовремено, оздравило је 16.183 пацијената у болничким условима, што је за 745 више него у суботу.

Француска је једна од земаља с највише случајева заражених корона вирусом у свету, па побошљање ситуације у овој земљи може да буде охрабрење и за друге који покушавају да победе епидемију.  

Такође, Медицинска академија се изјаснила за обавезно ношење маски када се изађе из стана. У случају њиховог недовољног броја, што је актуелна ситуација у Француској, предлажу "алтернативне" варијанте, односно да их грађани сами праве. Власти су раније истицале да обични грађани, ако су здрави, маску не треба да носе, па се у земљи повела полемика око тога да ли су званичници били искрени када су то говорили, или су се у овим закључцима поводили несташицом.