Поједини корисници илегалних дрога у Великој Британији почели су да праве залихе ових забрањених супстанци, јер су ограничења наметнута у борби против ширења короне вируса, пореметила међународни нарко ланац снабдевања.

Стручњаци упозоравају да би последице могле да буду погубне, јер људи могу да усвоје неке нове, погубније навике, али и због тога што зависници често имају и друге здравствене проблеме, тако да може да дође до додатног оптерећења здравственог система, преноси ЦНН.

Како кажу, забрињава и све више извештаја о несташици и повећању цене лекова.

Јан Хамилтон са Универзитета у Јорку очекује несташицу хероина веома брзо у Великој Британији, док политички аналитичар из Фондације за трансформацију политике о дрогама, Стив Ролс, каже да има доказе о повећању цена дрога.

"Изгледа вероватно да ће понуда дроге коју користе ови људи, посебно хероина, бити ограничена...биће много теже наћи дрогу. Како буду пролазиле недеље, мислим да ћемо видети сушу, хероинску сушу", рекао је Ролс.

Професор криминалистике на Универзоитету у Кенту Алекс Стивенс наводи да у одређеним градовима, попут Бирмингема и Бристола, зависници од хероина и синтетичких канабиноида, од нарко дилера добијају мању количину дроге у паковањима за 12 долара, него што би добили пре четири или пет недеља.

Криминална индустрија дрога и даље је активна, пре свега преко дарк вебова попут Крејгслист, па многи зависници купују дрогу преко мејла користећи то што је полиција тренутно фокусирана на друге ствари.

Ролс каже да је чуо за случајеве да се нарко дилери маскирају у здравствене раднике или облаче униформе радника у супермаркетима како би опскрбљивали своје кориснике.

Последњи пут до хероинске суше у Велекиј Британији дошло је 2010.и 2011. године, када је чистоћа те дроге пала на 18 одсто, а повећала се улична цена.

Тада је смањена смртност од хероина, али се повећала смртност од метадона.

Сада, сматрају стручњаци, зависници би могли да користе мање опасне комбинације лекова, али да користе веће количине због чега стварају залихе, а упозоравају и да је већа могућност предозирања због уведене социјалне дистанце.

Страхује се и да би могло да дође до повећане употребе Фентанила, синтетичког опоида који је 50 пута јачи од хероина, због чега се пакује у мања паковања.

Та дрога се још не користи у Британији, али је веома распрострањена њена употреба у САД, сматра Национални центар за здравствену статистику.

Дрога се најчешће производи у Кини, али и у Мексику и источној Европи.

Како се наводи, зависници живе најчешће са више људи, имају респираторне проблеме, а често су и бескућници због чега су у већем ризику ако се заразе новим короина вирусом.